Ook als je een jaartje ouder wordt, wil je natuurlijk gewoon doorgaan met trainen en meer spiermassa krijgen. We weten allemaal dat het helaas toch net iets anders wordt als je de 40 gepasseerd bent. Er zijn na die leeftijd een paar dingen die je wat anders moet doen om toch optimaal effect te hebben van je harde werk in de CrossFit box. Vandaag leggen we je uit hoe het zit. Wil jij meer spiermassa na je 40ste? Hier moet je op letten.

 

CrossFit Rijswijk - Meer spiermassa na je 40ste, hier moet je op letten

 

Als je sommige online artikelen mag geloven, kun je na je 40ste verjaardag beter je sportkleding en gewichten inruilen voor een rollator of een douche-stoel, maar wij weten gelukkig dat dit onzin is. Is het dan zo dat je trainingen er compleet anders uit gaan zien als je wat ouder wordt? Nee dat is ook niet het geval. Ook na je 40ste kun je gewoon knallen in de box of gym en een afgetraind lichaam krijgen en spiermassa aanzetten. Dit onderzoek laat dit duidelijk zien. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, omdat die net even anders zijn dan toen je een heel stuk jonger was.

 

Spiermassa aanzetten na je 40ste, de basis

Zoals gezegd is de basis van trainen na je 40ste in grote lijnen hetzelfde als al die jaren ervoor. Dit is goed nieuws, want dat betekent dus dat je niet direct je hele routine of WOD hoeft om te gooien.

Wel zal je merken dat zwaar trainen op hogere leeftijd net wat minder lekker gaat dan toen je 18 was. Je zal sneller een pijntje in je schouders, knieën, polsen en ellebogen krijgen. De oplossing voor deze pijntjes is gelukkig ook vrij simpel; je gaat gewoon wat lichter trainen. Ook met lagere gewichten en wat meer reps, kun je heel goed spiermassa aanzetten.

 

Blijf trainen

Een ander belangrijk punt om op te letten is dat het goed is om te blijven trainen als je wat ouder wordt. Je hebt, als je ouder wordt, nu eenmaal sneller last van je gewrichten. In plaats van te stoppen met sporten en op de bank te gaan hangen, is het in de meeste gevallen slim om lekker te blijven bewegen. Zo houd je je lichaam meer soepel. Er zijn allerlei leuke en goede oefeningen die je met weerstandsbanden kan doen om pijn in gewrichten en spieraanhechtingen tegen te gaan.

 

Leestip: 5 supplementen die je bij CrossFit kunnen helpen

 

Stretchen en een goede warming-up

Zowel stretchen als zorgen voor een goede warming-up zijn meer belangrijk als je een dagje ouder wordt. Waar je, toen je jong was, gewoon de box of gym in stapte en gelijk 100 kilo met de benchpress deed, zal je nu iets voorzichtiger moeten zijn.

Stretchen is niet zozeer nodig voor of na je training om je spierpijn tegen te gaan, maar kunnen je wel enorm helpen als je spieren wat stijf zijn, of als je flexibiliteit minder wordt. Zeker voor CrossFit is dit natuurlijk heel fijn.

 

Kijk wat je goed kan en wat niet

Je hoeft je niet te schamen als bepaalde dingen minder goed lukken als je ouder wordt. Je hoeft niemand iets te bewijzen en het is dus slim om te kijken naar wat je goed kan en wat je minder goed kan. Zijn je knieën wat slechter, dan doe je die squats gewoon wat minder diep. Doen je armen wat sneller zeer, dan gebruik je een resistance band om je pull-ups wat makkelijker te maken. Doet een bepaalde oefening echt pijn, dan sla je die lekker over en doe je wat andere oefeningen die je wel goed en pijnloos kan doen.

 

Leestip: CrossFit Light

 

Ga een keertje minder

Als je de 40 jaar gepasseerd bent, kan het maar zo zijn dat je wat minder snel herstelt van een zware training. Dat is heel normaal en geen enkel probleem. Als je dit bij jezelf merkt is het misschien een goed idee om een keertje minder vaak per week naar de box of gym te gaan. Zo heeft je lichaam net wat meer hersteltijd en verklein je de kans op blessures.

 

Hoe ervaar jij trainen na je 40ste? Heb jij iets aangepast, of voel je je nog een jonge god en ga je nog voluit in de box of gym?