Stress, we kennen het allemaal. In de afgelopen jaren heeft iedereen het wel op zijn of haar manier ervaren, maar ook dagelijkse zaken kunnen je stress geven. Denk aan werk, relaties, geldzorgen, etc. Uiteraard gaat iedereen op zijn of haar eigen manier met stress om, maar dat het niet goed voor je is, is wel duidelijk. Het kan allerlei dingen in je leven negatief beïnvloeden. Vandaag gaan we in op het effect van stress op je lichaam en je sportprestaties. We geven je ook nog een aantal goede opties om van je stress af te komen, zodat jij je in de toekomst geen zorgen meer hoeft te maken.

 

CrossFit Rijswijk - Het effect van stress op je lichaam en je sportprestaties

 

Wat is stress eigenlijk?

Simpel gezegd is stress de reactie van het lichaam op druk of spanning. Vele mensen ervaren stress als ze in nieuwe of onbekende situaties terechtkomen, of wanneer ze een gevoel van dreiging ervaren, of wanneer er geen controle is over een situatie.

Normaal gesproken vallen je stresslevels snel terug naar normaal, zodra de situatie over is. Denk aan het moment dat je een presentatie moet geven. Vooraf ervaar je stress, maar achteraf voel je je snel weer normaal.

 

De effecten van stress op je lichaam

Stress heeft allerlei effecten op je lichaam én geest. De meest voorkomende effecten op je geest zijn:

 • Angst,
 • Gespannen zijn,
 • Boos of agressief worden,
 • Geïrriteerd zijn,
 • Gefrustreerd zijn,
 • Depressief worden.

De meest voorkomende effecten van stress op je lichaam zijn:

 • Hoofdpijn en duizeligheid,
 • Zweten,
 • Hartkloppingen,
 • Verteringsproblemen, zoals diarree, opgeblazen gevoel en verstoppingen,
 • Hyperventileren of heel oppervlakkig ademen,
 • Vermoeidheid,
 • Allerlei pijntjes.

 

De effecten van stress op je sportprestaties

Stress kan je lichaam dus op allerlei manieren beïnvloeden, en het is dus logisch dat het ook een effect heeft op je sportprestaties. Teveel stress kan allerlei negatieve invloeden hebben op je training. Dit zijn de meest voorkomende negatieve effecten:

 • Je herstelt veel minder snel als je gestrest bent. Omdat je hersenen tijdens stress veel van je lichaam vragen, kan al die energie dus niet bij het herstel van je spieren helpen.
 • Verder is je lichaam al wat zwakker en lager in energie doordat je gestrest bent en kan de training een net wat te grote aanslag op je lichaam zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je half in elkaar stort zodra je klaar bent of dat je ziek wordt de dagen erna.
 • Je bent afgeleid en mist focus. Logisch, stress is er niet voor niets en heeft vaak enorme geestelijke effecten. Dat je er dus niet helemaal bij bent tijdens je training is dan best logisch. Het zorgt er wel voor dat je training dus minder optimaal is en daarnaast is de kans op blessures ook groter omdat je net wat minder op de uitvoering van elke oefening let.
 • De kans op blessures is niet alleen groter doordat je minder focus hebt, maar ook doordat je door stress meer spierspanning hebt. Tijdens oefeningen is er dan meer kans dat het net niet lekker gaat door die extra spanning en je een blessure oploopt. Ook voel je veelal wat meer pijntjes door stress, hetgeen niet echt helpt bij het sporten.
 • Stress is echt slecht voor je cortisol niveau. Vooral chronische stress is een killer. Lage cortisol levels zorgen voor o.a. verteringsproblemen, maar ook slaap je slechter. Slechter slapen is natuurlijk niet echt lekker in combinatie met sporten, omdat je gewoon de energie mist om goed te knallen.

Is het dan alleen maar slecht nieuws? Niet helemaal. Want ondanks dat stress je training negatief kan beinvloeden, kan het je ook meer focus geven. Vooral lage stresslevels geven je juist een boost in je performance.

 

Sporten om stress te verminderen

Sporten is gelukkig een uitstekende manier om je stress eruit te zweten. Omdat je tijdens je workout zowel fysiek als mentaal helemaal bezig bent met je oefeningen en je endorfine levels geboost worden door sporten, kom je een stuk relaxter uit je training.

Ook je ademhaling speelt hierbij een rol. Door je ademhalingstechnieken tijdens het trainen, worden stress levels in je lichaam lager. Dit werkt niet alleen bij yoga, maar bij alle sporten.

 

Ben jij een beetje gestrest, kom dan gewoon langs in onze box. De CrossFit community helpt je om snel je stress te vergeten en na onze WOD’s voel je je zeker beter.

Heb je vragen over stress? Ervaar je stress en heb je hulp nodig? Onze coaches helpen je graag verder zodat jij je zo snel mogelijk weer goed voelt!