Vitamine D is een van de producten die een effectieve booster voor je gezondheid en immuunsysteem is. Daarom gaan we het vandaag hebben over de top 3 voordelen van vitamine D en waarom je het zou moeten nemen.

Wat is vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Officieel is het geen echte vitamine. Het is een verzameling vetoplosbare hormonen die je lichaam zelf kan aanmaken. Voor het grootste deel wordt het eigenlijk niet via voedsel opgenomen, maar wordt het in je lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht; UV-licht om precies te zijn. Zonnestralen die op je huid vallen, zetten de synthese van vitamine D in gang.

De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3. D2 is de plantaardige vorm, terwijl D3 – of cholecalciferol – de dierlijke vorm is. Vitamine D3 wordt actief door het lichaam aangemaakt onder invloed van UV-licht. Vitamine D3 is bijna 66% effectiever in het verhogen van vitamine D-waarden in het lichaam, dus dit is absoluut de voorkeursvorm.

De zon is dus de belangrijkste bron van vitamine D voor mensen en geeft ons tweederde van wat we dagelijks nodig hebben. De rest nemen we op via onze voeding. Zoals hierboven vermeld, komt vitamine D voor in plantaardig en dierlijk voedsel, maar wordt het veel beter opgenomen uit dierlijk voedsel. Dat gezegd hebbende, deze voedingsmiddelen bevatten meestal slechts kleine hoeveelheden vitamine D. Voedingsmiddelen van vette vissoorten, zoals paling, zalm en makreel, bevatten iets meer vitamine D.

Het wordt beschouwd als een essentiële vitamine, omdat het nodig is voor het optimaal functioneren van je lichaam.

De top 3 voordelen van vitamine D voor je gezondheid

  1. Vitamine D speelt een belangrijke rol in het lichaam omdat het de opname van mineralen zoals calcium en fosfor verbetert. Dit is weer belangrijk voor sterke botten en tanden. Dit heeft een groot effect op het verminderen van het risico op botbreuken.
  2. Vitamine D is een geweldige booster voor je immuunsysteem en kan helpen om virusziekten op afstand te houden.. Vitamine D heeft immuunr egulerende en ontstekingsremmende eigenschappen en speelt een vitale rol bij de activering van het afweersysteem. Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom er de laatste jaren veel meer vitamine D is verkocht. Bovendien versterkt de vitamine ook de functie van immuun cellen, zoals T-cellen en macrofagen. Deze vormen een belangrijke verdedigingslinie in je lichaam tegen ziekteverwekkers zoals virussen.

Onderzoek toont aan dat “verschillende epidemiologische studies een verband hebben gelegd tussen onvoldoende vitamine D-niveaus en een hogere vatbaarheid voor immuun gemedieerde aandoeningen”. Dit toont aan dat vitamine D nodig is voor een goed functionerend immuunsysteem. Lage vitamine D-niveaus worden in verband gebracht met een verminderde efficiëntie van het immuunsysteem en een hogere vatbaarheid voor infecties en ziekten.

  1. Een ander gezondheidsvoordeel van vitamine D is dat het je spieren helpt om goed te functioneren en je spierkracht te vergroten. Dit onderzoek toont aan dat “vitamine D-status positief correleert met spierkracht en houdingsstabiliteit”,

Er is een belangrijke kanttekening bij dit punt, omdat fysieke activiteit (vooral buiten) duidelijk geassocieerd wordt met spierkracht en profiteren van het in de zon zijn.

Dit onderzoek toont aan dat een gezonde hoeveelheid vitamine de spierkracht verbetert. Dit geldt vooral voor oudere mensen boven de 70 jaar.

Andere gezondheidsvoordelen zijn dat het je humeur verbetert en je slaappatroon beïnvloedt. Een tekort aan vitamine D lijkt samen te hangen met een slecht humeur en slaapproblemen of een slaperig gevoel.

Hoeveel vitamine D moet je nemen?

De huidige aanbevolen inname door de NIH ligt tussen 600 – 800 IU (internationale eenheden). Dit betekent 15-20 microgram per dag. Het gezondheidscentrum gaat mee in deze hoeveelheden.

Er zijn echter veel artsen met veel ervaring op het gebied van voeding en supplementen die suggereren dat een hogere dosering gunstiger kan zijn. Zij stellen voor om tot 10.000 IE per dag te nemen voor volwassenen, en 4.000 IE voor kinderen en 2.000 IE voor baby’s.

Als mensen zeggen dat deze doseringen te hoog zijn, bedenk dan dat zonnebaden een geweldige boost geeft aan je vitamine D-niveaus. 20 minuten volledig zonnebaden kan ongeveer 10.000-20.000 IU opleveren.

Er zijn tests geweest met tot wel 40.000 IU, waarbij geen schade werd gevonden. Dit toont aan dat het lichaam heel veel vitamine D kan opnemen.

Waar kun je vitamine D kopen?

Het beste aan dit hele artikel is dat het grootste deel van onze vitamine D-behoefte wordt opgelost door simpelweg naar buiten te gaan en van de zon te genieten. Wat kun je je nog meer wensen; buiten zijn is op vele manieren gezond voor je en er zijn zoveel activiteiten om uit te kiezen, dat iedereen wel iets kan vinden wat hij of zij leuk vindt. Of je nu een eenvoudige wandeling met je hond maakt, wat oefeningen doet of gewoon buiten op je terras gaat zitten onder het genot van een gezonde smoothie. De zon helpt je om je vitamine D-niveaus te verhogen.

Als je niet naar buiten kunt, of in een gebied woont waar de zon niet schijnt, geen nood! Deze vitamine is gemakkelijk verkrijgbaar als supplement via een heleboel (web)winkels. Je kunt het in principe in elke winkel kopen die een fatsoenlijk supplementenrek heeft.

 

Zoals je weet raden we altijd aan om gezond te eten, zodat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Dit geldt natuurlijk ook voor vitamine D, maar het is iets moeilijker omdat er niet zoveel voedingsmiddelen zijn die een fatsoenlijke hoeveelheid van de vitamine bieden. De beste voedingsmiddelen zijn levertraan, forel of zalm. Andere voedingsmiddelen, hoe gezond ze ook zijn, bevatten slechts marginale hoeveelheden vitamine D.

 

Heb jij vragen over vitamine D, of andere gezondheidsgerelateerde voedingsvragen? De CrossFit Rijswijk coaches helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op of kom langs in de box.