Gewicht verliezen is voor veel mensen die sporten een van de (belangrijkste) redenen om een actieve levensstijl te hebben. Uiteraard zijn er meer, maar wanneer je rondvraagt waarom iemand gaat sporten is afvallen een veelgenoemd antwoord. Naast bewegen is het ook heel belangrijk om op je dieet te letten om gewicht te verliezen. Soms krijgen we de vraag of het helpt om je diner over te slaan om wat extra kilo’s kwijt te raken.

Is je diner overslaan een effectieve manier om gewicht te verliezen en zo ja, hoeveel kan het helpen? Helpt het om bijvoorbeeld overdag veel eiwitten te eten? Laten we eens kijken.

CrossFit Rijswijk - Gewicht verliezen - helpt het om je diner over te slaan

 

Gewicht verliezen door je diner over te slaan?

Allereerst verlies je geen grote hoeveelheid gewicht in een enkele nacht. Als je van plan bent om een keer je diner over te slaan om zo een paar kilo kwijt te raken, dan moeten we je teleurstellen. Je kunt hooguit wat gewicht kwijtraken door een keer goed naar de WC te gaan. Echter die kilo’s eet je er de volgende keer weer gewoon bij. Dit komt omdat je darmen slechts een lange buis zijn met stoffen erin, terwijl je echte gewicht voorkomt uit je spier- en vetmassa, alsook je organen en ander weefsel.

Wanneer je overdag meer eet om vervolgens je dieet over te slaan, is de opname van calorieën gedurende de dag hetzelfde en zul je dus geen gewicht verliezen. Het heeft daarmee dus weinig zin om je diner een keer over te slaan.

Ga je gedurende de dag op je calorie opname letten en vervolgens sla je je diner over voor enkele weken, dan is gewichtsverlies wel mogelijk. Dit is zeker het geval wanneer je gedurende de dag meer eiwitten tot je neemt. Echter is dit voor veel mensen een zware of zelfs vrijwel onmogelijke klus door de dagelijkse routine. Want hoe gaan je lichaam en je geest om met deze omschakeling? Kun je nog goed werken, sporten en voel je je nog fit en blij?

Leestip: Burpees – een effectieve oefening voor het hele lichaam.

 

Conclusie

Eenmaal je diner overslaan gaat je niet helpen met afvallen. Een bepaald vasten dieet aanhouden kan je wel helpen om behoorlijk wat gewicht te verliezen. Dit vergt wel veel doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen. Met name de eerste weken zullen zwaar zijn. Wij zijn meer een voorstander van een gezond en veelzijdig dieet, gecombineerd met goed knallen in onze CrossFit box. Dit zal je op de lange termijn meer voordeel en betere gezondheid bieden.

Heb je vragen over gewicht verliezen, sporten en gezondheid? Onze coaches helpen je graag verder met maatwerk advies!