Burpees, wie kent ze niet. Een van de meest herkenbare CrossFit oefeningen voor veel mensen. Wanneer je evenementen als Spartan of the CrossFit Games ziet, dan ontkom je niet aan deze oefening. Het ziet er misschien makkelijk uit, maar het is een flinke uitdaging doordat het zeer intensief is. Vandaag gaan we in op de burpee, waarom het zo goed voor je is en hoe je ze correct uitvoert.

 

CrossFit Rijswijk - Burpees – een effectieve oefening voor je hele lichaam

De burpee

Love them or hate them, dat is hoe veel sporters tegen de burpee aankijken. En dat snappen we, want het is een effectieve, maar vooral hele zware oefening. Het sloopt je en vergt het uiterste van je conditie. Daarentegen helpen burpees je dus ook om snel een betere conditie te krijgen en je kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen.

Burpees zijn ook heel effectief als je wilt afvallen. Probeer het maar eens en je zult versteld staan van het resultaat.

 

Leestip: de 4 moeilijkste CrossFit oefeningen om goed te beheersen

 

Welke spieren train je met burpees?

De burpee is een lichaamsgewicht oefening, waarbij je dus niets anders nodig hebt dan je eigen lichaam. Handig! Extra handig is dat het vrijwel elke spiergroep in je lichaam benut. Dit is ook de reden dat het zo’n populaire oefening is om de bovengenoemde effecten te realiseren. Zoals gezegd train je enorm veel spiergroepen met een burpee, waaronder:

 • Beenspieren,
 • Rugspieren,
 • Buikspieren,
 • Armen,
 • Borst,
 • Schouders.

 

Zo doe je burpees op de juiste manier

Voordat je aan burpees begint is het belangrijk om goed op te warmen. Dit is altijd belangrijk, maar zeker met een intensieve lichaamsgewicht oefening zoals deze. Veel mensen gebruiken burpees zelf als warming up omdat je je hele lichaam gebruikt. Dit is effectief en goed, maar doe dan eerst een paar andere warming up oefeningen voordat je aan de burpees begint.

Zo voer een burpee correct uit:

 1. Je start liggend op de grond in een push-up houding.
 2. Spring met je benen naar voren, in de richting van je handen. Terwijl je dit doet, duw je je bovenlichaam omhoog met je armen.
 3. Als je voeten op de grond komen, duw je je lichaam verder omhoog en maak en maak je in een enkele beweging een sprong. Hierbij houd je je armen gestrekt omhoog.
 4. Zodra je weer landt, plaats je je handen weer op de grond en spring je met je benen weer naar achteren, om zo weer in de push-up houding te komen.
 5. Dit is 1 rep.

Hier vindt je een handige instructievideo op YouTube.

 

Binnenkort gaan we uitgebreid in de burpee varianten, zodat jij een echte pro wordt in deze oefening.

 

We hopen dat deze korte handleiding je handvatten biedt voor burpees. Mocht je vragen hebben, dan helpen onze coaches je uiteraard graag verder. Kom langs in de box, of stel je vraag via ons contactformulier.