Sommige oefeningen zijn nu eenmaal wat lastiger om goed te beheersen dan andere oefeningen. Vaak zijn de moeilijkste oefeningen diegene die zowel kracht, als range of motion en coördinatie vragen. We hebben een paar oefeningen op een rijtje gezet die voor veel mensen lastiger zijn en die we dus in het rijtje van de 4 moeilijkste CrossFit oefeningen om goed te beheersen kunnen plaatsen.

 

De single arm kettlebell overhead squat

Het lijkt misschien makkelijk, maar dit is zeker geen eenvoudige oefening. Dit komt met name doordat de lage positie heel erg moeilijk is om aan te nemen. Er wordt dan onwijs veel van je lichaam gevraagd als het gaat om mobiliteit en stabiliteit. Het is eigenlijk een overhead squat ‘on steroids’.

Voordat je de single arm kettlebell overhead squat kunt overwegen is het goed om actief aan de slag te gaan met mobility. We zien vaak dat strakke schouders deze oefening extra moeilijk maken. Het is desondanks een oefening die veel oefening vergt omdat de kans op verkeerd uitvoeren behoorlijk groot is. Maar als je hem eenmaal onder de knie hebt, kun je wel goed je ontwikkeling bijhouden in hoe makkelijk je deze oefening uit kan voeren.

 

De triple-under

We horen je denken: bestaat dit uberhaupt? Jazeker! Een triple-under is met een springtouw per sprong 3 rotaties onder je voeten maken. En om maar direct helder te zijn: het is zo moeilijk als het klinkt. Je bent ondertussen vast wel bekend met de double-under, waarbij je twee rotaties met het springtouw maakt per sprong. Dit is al best lastig. Kun je nagaan hoe moeilijk het is om het 3 keer te doen. Je moet dus extra hoog springen, maar ook werken aan je techniek en timing om blessures te voorkomen. Het is een enorme uitdaging, maar probeer het maar eens!

 

De deficit handstand push-up

De handstand push-up is al uitdagend genoeg voor de meesten. Het vergt veel kracht, balans en coördinatie om goed uit te voeren. Maar met de defecit versie ga je nog een stapje verder door het toevoegen van iets onder je handen. Zo wordt de range of motion dus groter en de hele oefening veel zwaarder. Waar een normale handstand push-up stopt wanneer je met je hoofd de grond raakt, mag je nu nog wat verder zakken. En geloof ons, die laatste paar centimeters maken nogal wat verschil. Door het verlengen van de neerwaardse beweging heb je veel meer kracht nodig bij deze oefening. Maar het positieve is dat daarna een normale handstand push-up kinderspel wordt.

 

CrossFit Rijswijk - De 4 moeilijkste CrossFit oefeningen om goed te beheersen

De L-zit

Dit is een killer oefening. Bij de L-zit maak je met je lichaam de L vorm en steunt je hele lichaam als een acrobaat op je handen. Je romp hangt dus boven de grond en je benen zijn horizontaal gestrekt boven de grond. Ook deze oefening vergt enorm veel kracht en balans, in zowel je armen en core. Daarnaast is schouder mobiliteit erg belangrijk, omdat je anders je benen niet goed van de grond kunt krijgen.

Bij deze oefening gaat het er niet om hoeveel reps je kunt doen, maar hoe lang je dit vol kan houden. Probeer het eerst maar eens goed uit te voeren en kijk dan eens of je het 30 seconden kunt uithouden. Het is een uitdaging. Ondanks de moeilijkheidsgraad is de L-zit super voor je core en dus zeker iets om mee te nemen in je trainingen.

Je kunt deze oefening ook gewoon thuis of buiten proberen om je vaardigheden te verbeteren.

 

Wat vinden jullie van deze CrossFit oefeningen? Denken jullie dat we deze oefeningen overschatten, of vinden jullie ze ook lastig? En welke CrossFit oefeningen missen in dit lijstje en moeten we volgende keer behandelen? We horen het graag van je!