De CrossFit Games, als CrossFitter heb je hier zeker weleens van gehoord. Dan weet je ook dat dit voor de echte die-hards is. Alleen als je echt goed getraind bent, kun je hieraan mee doen. In de voorbereiding naar de CrossFit Games toe, maar ook tussen de events door, is voeding super belangrijk. Vandaag geven we je inzicht in wat een pro atleet zoal eet in de periode voor en tijdens de Games. Wellicht heb je hier zelf ook wat aan, als je besluit om zelf aan wedstrijden mee te gaan doen, of wanneer je gewoon optimaal wilt knallen in onze box!

Sam Briggs doet al 9 jaar mee aan de CrossFit Games en is dus een expert op het gebied van voorbereiding. Haar voeding is “tried and tested” en dus extra goed om jullie mee te helpen.

Briggs geeft aan dat ze veelal de intentie heeft om zoveel mogelijk haar normale routine van eten aan te houden, maar dat door de Games dagen dit af en toe wat lastig is. Uiteindelijk komt het er vooral op neer om een balans te vinden tussen die routine, genoeg calorieën innemen en ervoor te zorgen dat ze niet teveel eet wanneer er een wedstrijd aankomt. Briggs geeft wel aan dat ontbijt voor haar heilig is en dat ze daar desnoods eerder voor opstaat.

CrossFit Rijswijk - Dit eet een CrossFit atleet die meedoet aan de CrossFit Games

Waaruit bestaat het dieet van een CrossFit atleet?

Laten we beginnen bij het ontbijt. Dit bestaat uit een kom met havermout, proteïne poeder, dadels en amandelen.

Tijdens het trainen, wat Briggs doet na haar ontbijt, neemt ze veelal nog een carbloader drankje.

Lunch bestaat vooral uit voeding die rijk is aan eiwitten. Denk hierbij aan kip, zalm, tonijn of kabeljauw, met rijst. Daarnaast wat groentes en avocado.

Tijdens de voorbereiding naar een CrossFit Games wedstrijd, zijn de trainingen uiteraard het belangrijkste deel van de dag. Er is dan niet veel tijd om lekker te gaan koken. Briggs neemt tussendoor vaak een opmerkelijke “snack”. Ze neemt wat babyvoeding omdat dit veel makkelijk te verteren carbs bevat. Aan het eind van de training neemt ze een shake met nogmaals carbs en wat eiwitpoeder.

Het diner is wederom geen culinair hoogstandje door een gebrek aan zin en tijd in de keuken, maar uiteraard wel gezond en bomvol goede nutriënten. Diner bestaat vooral uit rood vlees (rund), met rijst, zoete aardappel en wat groente.

Voor het slapen gaan neemt ze nogmaals een eiwitshake met amandelmelk en vaak een banaan.

Alles bij elkaar komt een dergelijk dieet neer op ruwweg 400 gram carbs, 200 gram eiwitten en 100 gram vet per dag. Wanneer ze echt dicht bij een wedstrijd komt, blijft dit ongeveer hetzelfde, behalve dat ze nog wat meer carbs neemt.

 

Eten tijdens een CrossFit Games event

Je voeding voor een event in orde hebben is super belangrijk, maar wat eet en drink je tijdens een CrossFit Games event?

Tijdens het eerste event van dit jaar, zwemmen en kayakken, wilde Briggs niet te vol zitten en nam ze als ontbijt de helft voor haar deelname, en de andere helft toen ze klaar was.

Tussen de events door waren de snacks gewoon hetzelfde, dus drankjes vol carbs, babyvoeding en bananen. Lunch was gewoon weer kip met rijst, maar nu zonder salade. Ook hier wordt gekeken naar de tijd tot aan het event, zodat je als deelnemer niet te vol zit. Wanneer er niet zoveel tijd is, halveren de atleten de hoeveelheid eten.

Het diner tijdens een CrossFit Games event was wel iets anders dan normaal. Hoewel zalm en groente vaak op het menu staan, is het soms ook gewoon een kwestie van carbs in je lichaam krijgen. Hierbij wordt niet altijd gekeken naar de meest gezonde optie, als het maar snel en goed veel koolhydraten zijn om energie te geven. Soms was het letterlijk even snel naar de snackbar voor friet met een hamburger.

 

Dieet na de Games

Na de Games kon Briggs, voor het eerst in een jaar, eindelijk weer eens een alcoholisch drankje nemen. Uiteraard is dit niet zuipen, maar gewoon 1 biertje.

In de eerste week na het event is er ruimte voor wat andere dingen dan normaal. Je kunt dan gewoon weer eens nemen wat je lekker vindt. Denk aan pizza, roerei en pannenkoeken. Ook is er weer ruimte voor sociaal eten met vrienden en familie, wat er tijdens de voorbereiding helemaal niet inzit.

 

We hopen dat dit jullie een beetje inzicht geeft in hoe het eetpatroon van een pro CrossFit atleet eruit ziet. Wellicht heb je er wat aan voor je eigen dieet. Uiteraard hoef je niet alles zo letterlijk over te nemen, maar je kunt er zeker je voordeel mee doen.

Heb je vragen over voeding, dan staan onze coaches ook voor je klaar!