CrossFit Rijswijk - De beste voeding voor CrossFittersCrossFit is een van de meest efficiënte, effectieve en inspannende manieren van fitness. Uiteraard is het lekker als je lichaam hiermee mooi in vorm komt en je eindelijk die buikspieren tot een sixpack kunt maken, of je biceps aan je vrienden kunt laten zien. Maar dat gebeurt allemaal niet vanzelf. Zoals we al eerder hebben gezegd, is trainen slechts een deel van het daadwerkelijk sterker, fitter, strakker en gespierder worden. Het andere onderdeel is minstens net zo belangrijk: goed eten.

Om je op weg te helpen in het grote woud dat ‘de beste voeding bij sporten’ heet, hebben we hier een korte opsomming van de beste voeding voor CrossFitters. In een komende blog gaan we ook in op wat je vooral niet moet eten. Wel zo handig.

 

Allereerst wat basis informatie.

Gezien de intensiteit van CrossFit, is eiwit een van de basis voedingsstoffen die je nodig hebt. Eiwit is de bouwsteen voor jouw spieren, stabiliseert de bloedsuikerspiegel en levert energie en brandstof voor trainingen. Als CrossFitter is het goed om te streven naar ongeveer één gram eiwit per kilogram gewicht, dus een gemiddelde vrouw van 65 kg moet ten minste 65 gram eiwit per dag innemen. Een man van 100 kilo moet ongeveer 100 gram eiwit per dag eten.

 

De beste voeding voor CrossFitters

Hieronder noemen we een aantal super goede en gezonde voedingsmiddelen die iedere CrossFitter kan nemen om zo goed mogelijk aan zijn/haar lichaam te werken. Uiteraard zijn dit niet de enige voedingsmiddelen die heel goed zijn, maar zo heb je in ieder geval wel een goede basis. De lijst is in willekeurige volgorde.

 

Linzen

Linzen zijn super gezond. Ze bevatten veel vezels én veel eiwitten. Ideaal dus. Daarnaast zijn ze lekker en veelzijdig te gebruiken. Denk aan soep, chili recepten en meer. Een aanrader!

 

Een whey smoothie

Een van onze persoonlijke favorieten. Een whey smoothie als ontbijt of na een training. Je kunt het met vanalles maken, afhankelijk van het moment van de dag. Denk aan een whey smoothie met banaan na een training. Helpt met je herstel door je glycogeen voorraden aan te vullen en geeft je een flinke dosis eiwitten. Je kunt ook kiezen voor een meer voedende whey smoothie, met onder andere havermout en groente.

 

Kokosnoot olie

Op TV zie je dat het je haar mooi glanzend maakt, maar kokosnoot olie is daarnaast ook een uitstekende brandstofbron voor trainingen. Het is weliswaar een verzadigd vet, maar toch zijn deze vetzuren goed opneembaar in de dunne darm. Hierdoor geeft het snel energie. Probeer maar eens een eetlepel kokosolie voor je workout.

 

Noten en zaden

Noten en zaden zitten boordevol voedingsstoffen en omega-3-vetzuren, die je herstel versnellen na een intense CrossFit WOD. Noten en zaden zijn ook calorie rijk en bevatten veel eiwitten. Super lekker en gezond als snack tussendoor. Ook goed bruikbaar in een smoothie.

 

Zoete aardappel

Een wat minder bekend voedingsmiddel, maar toch heel gezond. Zoete aardappel bevat veel complexe koolhydraten, die langzaam energie afgeven en je dus tijdens je training ondersteunen. Heel goed om te knallen tijdens jouw WOD. Daarnaast zijn zoete aardappelen rijk aan vitamine B6, anti-oxidanten, vitamine C en beta caroteen. Probeer het maar eens, want ze smaken ook nog eens heerlijk.

 

CrossFit Rijswijk - De beste voeding voor CrossFitters foto 2Eieren

Wat moeten we hier nog over zeggen. Een van de basis ingrediënten voor vrijwel iedereen die iets met fitness doet. Rijk aan eiwitten (ongeveer 6-10 gram per ei), vitamines en goede vetten. Rauw voor de echte bikkels, of gewoon gekookt of gebakken ;-)

 

Pindakaas

Pindakaas is heel gezond en super lekker. Zeker in combinatie met banaan. Probeer het maar eens. Vol koolhydraten en eiwitten, plus diverse gezonde vetten.

 

Bruine rijst

Bruine rijst is gezonder dan witte rijst. Het is niet verwerkt en ontdaan van veel voedingsstoffen, zoals witte rijst. Bruine rijst wordt snel en goed opgenomen en geeft je minder snel een vol gevoel. Super goed om in een grote pan te maken voor de hele week en bruikbaar met veel andere voedingsstoffen, zoals kip, groente en lekkere sauzen.

 

Havermout

We noemden havermout al bij de whey smoothie, want dit is een topper als ontbijt, of rond jouw CrossFit training. Goed voor spier herstel en daarnaast is havermout een geweldig voedsel omdat het koolhydraten efficiënt aan het lichaam levert zonder onnodige suikers. Dus de voordelen van energie, zonder dikmakerij. Handig!

 

Kip

Een van de beste bronnen van eiwit voor iedereen die met CrossFit bezig is. Mager vlees en zo’n 21% eiwit. Ideaal en veelzijdig te gebruiken, bijvoorbeeld als filet op brood, in stukjes door de rijst, of door een salade.

 

Avocado

Avocado’s zijn super gezond. Ze zitten namelijk boordevol met gezonde vetten. ja, je leest het goed; vol met vetten. Maar deze vetten helpen je onder andere met het verlagen van je cholesterol. Ze bevatten daarnaast koolhydraten, eiwitten, anti-oxidanten en mineralen. Deze geven je energie en helpen met spierherstel. Al met al een superfood.

 

 

Wij van CrossFit Rijswijk hopen dat iedereen die met CrossFit bezig is, hier wat aan heeft. Wil jij meer informatie of hulp met het maken van een voedingsschema wat precies past bij jou? Neem dan contact met ons op, of kom langs in onze box.

Binnenkort gaan we verder met de voedingsmiddelen die CrossFitters juist niet moeten eten. Dan weet je ook direct wat je lekker kunt laten staan.

 

 

Bron: Eatthis.com