Nu de trend van gezondheid en fitness voortdurend toeneemt, vooral in de afgelopen jaren, zijn veel mensen op zoek naar informatie over hoe ze op de juiste manier gezond kunnen worden. Een grote vraag voor mensen is wat en wanneer te eten tijdens het volgen van een trainingsplan, zoals je bij ons in de CrossFit box volgt? Eten voor de training, of na een workout en wat is de meest efficiënte manier voor je lichaam om gezonder te worden?

Veel mensen trainen ’s ochtends meteen als ze wakker worden zonder iets te eten. Dit is niet per se voor iedereen de juiste manier. Uit onderzoek blijkt dat het aan te raden is om een klein ontbijt te eten voordat je gaat trainen. Zelfs als je later op de dag traint, moet je een kleine maaltijd nemen tussen 1 en 4 uur voor je gaat trainen.

Hierdoor kan je lichaam tijdens de training sneller vet, koolhydraten en voedingsstoffen verbranden. Studies hebben ook aangetoond dat dit de spijsvertering stimuleert voor na de training en dat het je voedselmetabolisme gedurende de dag zo kan stimuleren. Let wel op, er zijn goede en minder goede voedingsmiddelen om voor je training te eten die je prestaties beïnvloeden.

 

Leestip: Is een roeimachine de perfecte trainingsmachine?

 

De wetenschap achter eten voor de training

Het is al lang een veelbesproken onderwerp onder sportschoolbezoekers en CrossFitters. Eet je voor je training? En zo ja, wat eet je dan? Gelukkig is de wetenschap te hulp geschoten met een geweldig onderzoek dat ons allemaal zal helpen met deze vragen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Oxford Academic in een samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten. Het energieverbruik van jonge, gezonde mannen werd geanalyseerd tijdens drie verschillende onderzoeken: ontbijten zonder te sporten, hetzelfde ontbijt 2 uur voor een cardiotraining van een uur en tot slot geen ontbijt en dezelfde training van 60 minuten. Uit het onderzoek bleek dat de mannen die het ontbijt oversloegen het grootste calorietekort hadden.

Deze uitkomst is iets wat we kunnen verwachten, omdat je lichaam niet veel gemakkelijk toegankelijke energie heeft zonder maaltijd voor de training. Je lichaam zal zijn energie uit andere bronnen halen, zoals opgeslagen lichaamsvet. Dit wetenschappelijke feit toont aan dat trainen op een lege maag het meest effectief is om vet te verbranden en gewicht te verliezen. Een ander voordeel van trainen in nuchtere toestand is dat je insulineniveaus laag zijn, waardoor je lichaam meer groeihormoon kan produceren, dat op zijn beurt ook vet verbrandt.

 

Wat past bij jou?

Is eten voor de training slecht en wat past bij jou?

Om de eerste vraag te beantwoorden: nee – eten voor de training is niet slecht. Er zijn voordelen verbonden aan het nuttigen van een maaltijd voor de training. De onderzoekers van het onderzoek ontdekten dat de mannen die voor de training aten, meer koolhydraten verbrandden en later op de dag een verhoogde stofwisseling hadden.

Wat moet je doen? Het hangt allemaal af van je persoonlijke doelen en wensen.

 

Lees ook: Dit zijn de redenen waarom Burpees zo fantastisch zijn

 

Is je hoofddoel vet en lichaamsgewicht verliezen? Dan heb je waarschijnlijk het meeste baat bij trainen op een lege maag.

Wil je groter worden als een bodybuilder? Dan zal 1-2 uur voor je training eten ervoor zorgen dat je lichaam de juiste hoeveelheid energie heeft om goed te presteren. Je eet of drinkt ook een kleine maaltijd of supplement een half uur voor je training om je inspanningen een boost te geven. Belangrijk om te vermelden is dat bodybuilders 6-8 maaltijden per dag gebruiken om hun verhoogde metabolisme en spiergroei bij te houden.

Is cardio jouw ding of train je in onze CrossFit box? Dan is een regelmatig eetschema waarschijnlijk het beste en een maaltijd een paar uur voor je training nuttigen zorgt ervoor dat je optimaal presteert.

We krijgen ook vragen over eten vlak voor een training. Persoonlijk doen we dit nooit. Het veroorzaakt een opgeblazen gevoel en verminderde prestaties. Stel je voor dat je gaat hardlopen of roeien met een volle maag; dat is niet het beste gevoel ter wereld.

Wil je meer weten over eten en trainen? Vraag een van onze coaches tijden een WOD en zij helpen je graag verder!