Burpees, je kent ze natuurlijk als een van de meest bekende CrossFit oefeningen in de hele wereld. Wanneer je ze eenmaal gedaan hebt, weet je hoe leuk, maar ook hoe zwaar deze oefening kan zijn. Omdat het voor veel mensen een van de favoriete oefeningen is, gaan we vandaag in op de redenen waarom Burpees zo fantastisch zijn.

 

Wat zijn burpees?

Een burpee is een oefening die vaak wordt uitgevoerd in CrossFit, maar ook wel bij andere sporten. Het begint met staan, dan hurken, vervolgens je handen op de grond plaatsen en je voeten naar achteren schoppen, zodat je in een push-up positie terechtkomt. Dan voer je een push-up uit, spring je met je voeten weer naar voren richting je handen, en ten slotte spring je omhoog met je handen boven je hoofd.

Het is een full-body oefening die je lichaam tot het uiterste kan drijven!

Bekijk hier op YouTube een goed voorbeeld van een burpee.

 

 

Welke spieren train je met burpees?

We noemden het hierboven al even: burpees zijn een full-body workout. Je spreekt er dus heel veel spiergroepen mee aan. We noemen de spiergroepen die je vooral traint als je burpees doet.

 1. Borstspieren: Tijdens de push-up fase van de burpee worden de borstspieren (pectoralis major) geactiveerd om het lichaam van de grond omhoog te duwen.
 2. Schouders: De deltaspieren worden gebruikt tijdens zowel de push-up fase als de sprong naar boven, waarbij ze helpen bij het stabiliseren en verplaatsen van de armen.
 3. Armen: De triceps worden geactiveerd tijdens de push-up fase, terwijl de biceps en onderarmen worden gebruikt om het lichaam te stabiliseren tijdens de bewegingen van de burpee.
 4. Buikspieren: De buikspieren (rectus abdominis en obliques) worden geactiveerd om de heupen te stabiliseren tijdens het hurken en om het lichaam in een rechte lijn te houden tijdens de push-up en sprong.
 5. Rugspieren: De rugspieren, met name de erector spinae die langs de wervelkolom lopen, worden gebruikt om de romp te stabiliseren tijdens de bewegingen van de burpee.
 6. Benen: De quadriceps, hamstrings, bilspieren en kuitspieren worden allemaal geactiveerd tijdens het hurken en springen van de burpee.

Kortom, burpees zijn een uitstekende compoundoefening die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreekt, waardoor het een efficiënte en effectieve oefening is voor kracht, uithoudingsvermogen en algehele fitheid.

 

Lees ook: De Snatch: een fantastische oefening voor kracht en coördinatie

 

Dit zijn de redenen waarom Burpees zo fantastisch zijn

Burpees zijn effectief om verschillende redenen:

 1. Full-body workout: Een burpee omvat verschillende spiergroepen, waaronder de hierboven genoemde borst, armen, buikspieren, benen en rug. Hierdoor biedt het een complete training voor het hele lichaam.
 2. Cardiovasculaire conditie: Door de intensiteit van burpees verhoogt het je hartslag snel, waardoor het een effectieve cardiovasculaire oefening is. Dit verbetert je uithoudingsvermogen en verbrandt calorieën.
 3. Krachttoename: Het uitvoeren van burpees vereist kracht, met name in de armen, borst, buikspieren en benen. Herhaaldelijk uitvoeren van burpees kan bijdragen aan krachttoename in deze spiergroepen.
 4. Vetverbranding: Door de combinatie van krachttraining en cardiovasculaire oefeningen, is de energiebehoefte tijdens burpees hoog. Dit kan helpen bij het verbranden van vet en het verbeteren van de algemene lichaamssamenstelling.
 5. Functionele fitness: Burpees bootsen veel van de natuurlijke bewegingen van het lichaam na, zoals opstaan vanuit een liggende positie. Dit maakt het een functionele oefening die je helpt bij dagelijkse activiteiten.

Vanwege deze factoren zijn burpees een populaire en effectieve oefening om te doen. Het is een van de meest toonaangevende oefeningen uit de CrossFit, en met goede reden. Ze kunnen worden aangepast aan verschillende fitnessniveaus en trainingsdoelen, waardoor ze geschikt zijn voor beginners tot gevorderde atleten.

Wil jij ook graag burpees doen met andere Lions in onze CrossFit Rijswijk community? Meld je dan aan voor een gratis proefles en kom ervaren hoe leuk CrossFit is.