Een roeimachine, of ergometer, is een bekend en veelgebruikt apparaat voor alle soorten fitness. Er zijn zelfs wereldkampioenschappen indoor roeien op de ergometer, wat aangeeft hoe populair deze machine is. Ook bij CrossFit is het een veel gebruikt apparaat. In deze blog gaan we in op de voor- én nadelen van een roeimachine.

 

Wat is een roeimachine?

Een roeimachine, dus ook wel een roeier of ergometer genoemd, is een fitnessapparaat dat is ontworpen om een ​​indoor roei-ervaring na te bootsen. Het simuleert de beweging van het roeien op water en biedt een effectieve full-body workout. Vrijwel elke roeier heeft diverse standen, om heel licht, heel zwaar of normaal te roeien. Zo is er voor iedereen een modus van trainen op een roeier.

 

Leestip: Dit zijn de redenen waarom Burpees zo fantastisch zijn

 

De voordelen van een roeimachine voor CrossFit

Een roeimachine is een populair en effectief trainingshulpmiddel in de wereld van CrossFit om verschillende redenen:

 1. Full-body workout: Roeien op een roeimachine is een full-body workout die vrijwel alle grote spiergroepen aanspreekt, inclusief de benen, billen, rug, buikspieren, armen en schouders. Dit sluit goed aan bij het principe van CrossFit, waarbij functionele bewegingen worden uitgevoerd die het hele lichaam betrekken.
 2. Cardiovasculaire training: CrossFit omvat vaak hoge intensiteit intervaltraining (HIIT) en roeien op een ergometer kan een effectieve vorm van cardiovasculaire training zijn die helpt bij het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het verbranden van calorieën.
 3. Dynamisch en variabel: Roeien op een roeimachine biedt veelzijdigheid in training. Het stelt CrossFit-atleten in staat om de intensiteit en duur van de training aan te passen, zodat ze kunnen voldoen aan de specifieke eisen van een bepaalde workout of WOD (Workout Of the Day).
 4. Laag blessurerisico: In vergelijking met sommige andere vormen van cardio, zoals hardlopen, is roeien op een ergometer over het algemeen een low-impact activiteit, wat betekent dat het de gewrichten minder belast. Dit kan gunstig zijn voor CrossFit-atleten die regelmatig intensieve trainingen uitvoeren en herstellen van blessures willen minimaliseren.
 5. Meetbare resultaten: Roeimachines hebben vaak ingebouwde monitoren die gegevens zoals afstand, tijd, snelheid, en wattage bijhouden. Dit stelt CrossFit-atleten in staat om hun prestaties te meten, doelen te stellen en vooruitgang te boeken in hun training.
 6. Mogelijkheid tot competitie: Veel CrossFit-trainingen en competities omvatten roeien als een element van de WOD. Het gebruik van roeimachines stelt atleten in staat om te concurreren in een gelijk speelveld en om hun prestaties te vergelijken met die van anderen.

 

Belangrijke opmerking: techniek is van groot belang om optimaal voordeel te hebben, en minimale kans op blessures. Vraag een van de coaches in onze box om je te helpen je techniek te perfectioneren.

 

Lees ook: Duurzaam Vitaal

 

Zijn er nadelen aan een roeimachine?

Een nadeel is een groot woord, maar er zijn wel degelijk een aantal zaken waar je op moet letten als je een ergometer gebruikt. We noemen de risico’s die je aandacht waard zijn.

 1. Technische vereisten: Roeien op een roeimachine vereist een goede techniek om blessures te voorkomen en maximale voordelen te behalen. Onjuiste techniek kan leiden tot overbelasting van bepaalde spieren of gewrichten, vooral bij beginners.
 2. Verhoogd risico op rug blessures: Als de roeitechniek niet correct wordt uitgevoerd, kan dit leiden tot overmatige belasting van de onderrug, wat rugpijn of blessures kan veroorzaken. Het is belangrijk om de juiste houding en techniek aan te leren en te behouden tijdens het roeien.
 3. Potentiële monotone training: Sommige mensen vinden roeien op een roeimachine repetitief of saai, vooral als ze langere sessies uitvoeren. Dit kan leiden tot een gebrek aan motivatie om regelmatig te trainen.
 4. Beperkte variatie in bewegingsbereik: In vergelijking met outdoor roeien of andere cardiovasculaire activiteiten zoals hardlopen, kan roeien op een roeimachine een beperkter bewegingsbereik bieden. Dit kan resulteren in minder variatie in de bewegingen van het lichaam.
 5. Potentieel voor overbelasting van polsen en handen: Bij langdurig gebruik kunnen roeimachines spanning veroorzaken in de polsen en handen, vooral als de handgrepen niet correct worden vastgehouden. Dit kan leiden tot ongemak of blessures in de polsen.
 6. Ruimte en kosten: Roeimachines nemen vaak wat ruimte in beslag en kunnen relatief duur zijn om aan te schaffen. Voor mensen met beperkte ruimte thuis kan dit een nadeel zijn. Gelukkig hebben wij in de box roeimachines, dus dat maakt dit punt voor de meeste mensen overbodig ;-).

 

Is een roeimachine de perfecte trainingsmachine?

In onze ogen is de roeimachine een vrijwel perfecte trainingsmachine. Het biedt zoveel voordelen voor je lichaam, dat het lastig is om goede redenen te verzinnen om hem niet te gebruiken. De hierboven genoemde risico’s zijn absoluut belangrijk om zorg voor te dragen, maar met de juiste techniek en opbouw, zal je niet snel een blessure krijgen. Bovendien kun je vrijwel met elke oefening of machine een blessure krijgen, dus dat mag geen reden zijn om de ergometer links te laten liggen. Bij goed gebruik is het een perfecte manier van warming-up en zelfs een full-body workout op zich.

Dus stap op die roeier en boost je conditie en kracht! We zien je snel in de box.