Er was eens… Dit is niet helemaal hoe we deze blog willen beginnen, maar we willen je wel een geschiedenis verhaal vertellen ;-)

CrossFit is natuurlijk jouw favoriete sport. Het is een effectieve trainingsmethode die in de afgelopen decennia is uitgegroeid tot een populaire en invloedrijke fitnessgemeenschap. Vandaag vertellen we je kort over de geschiedenis van CrossFit.

Het werd in 2000 opgericht door Greg Glassman en Lauren Jenai in Santa Cruz, Californië, Verenigde Staten. De ontwikkeling van CrossFit was gebaseerd op het idee om fitness te definiëren als een algemene fysieke paraatheid, waarbij een breed scala aan functionele bewegingen en activiteiten werd gebruikt om de algehele conditie te verbeteren.

 

Lees ook: De CrossFit mindset; zo helpt dit je in je sport én je leven

 

Hier zijn enkele belangrijke punten uit de geschiedenis van CrossFit:

De oprichting

Greg Glassman was een personal trainer en gymnastiekcoach die zijn eigen trainingsmethoden ontwikkelde. Hij begon met het delen van zijn ideeën via een website en begon later seminars en certificeringsprogramma’s aan te bieden voor trainers. In 2000 richtte hij CrossFit officieel op, en het groeide snel in populariteit.

 

Functionele fitness

CrossFit benadrukt het belang van functionele fitness, wat betekent dat de training zich richt op bewegingen en activiteiten die nuttig zijn in het dagelijks leven en in noodsituaties. Dit omvat oefeningen zoals gewichtheffen, gymnastiek, cardiovasculaire training en meer.

 

De CrossFit Games

In 2007 begon CrossFit met de organisatie van de CrossFit Games, een jaarlijks evenement dat atleten uitdaagt in een verscheidenheid aan fitnessdisciplines. De Games groeiden uit tot een wereldwijd spektakel en brachten enkele van de fitste mensen ter wereld samen.

 

Snelle groei

CrossFit groeide snel en trok veel enthousiaste volgers en beoefenaars aan. Veel sportscholen begonnen CrossFit-programma’s aan te bieden, bekend als “boxen”, en CrossFit-gecertificeerde trainers werden steeds gewilder.

 

Kritiek en controverses

Ondanks zijn populariteit heeft CrossFit ook kritiek en controverses gekend, met name in verband met blessures die verband houden met intensieve trainingen en de soms uitdagende trainingsmethoden. Uiteraard is er ook de controverse rond de oprichter Greg Glassman, die zich niet afkeurend wilde uitlaten over racisme in Amerika. Hierdoor kwam hij enorm onder vuur, wat in 2020 resulteerde in een breuk met het merk wat hijzelf heeft opgericht.

 

Sinds de oprichting heeft CrossFit zich blijven ontwikkelen en evolueren, waarbij het verschillende trainingstechnieken en -filosofieën heeft geïntegreerd. Het heeft een blijvende invloed gehad op de fitnessindustrie en heeft bijgedragen aan de popularisering van functionele fitnessconcepten en intensieve trainingsprogramma’s wereldwijd.