In de huidige tijd denk je bij het woord isolatie misschien aan coronamaatregelen gerelateerde zaken, maar in dit geval bedoelen we toch wat anders. We willen het namelijk hebben over spier isolatie oefeningen en de combinatie met CrossFit.

Bij een isolatie oefening richt je je specifiek op een enkele spiergroep, om die zo optimaal mogelijk te trainen. Ook beweeg je veelal maar een enkel gewricht. Met machines kun je dus heel goed een spier isolatie oefening doen. Het wordt veel gebruikt door bodybuilders voor een maximale pump, maar als CrossFitters kijken we toch met een scheef oog naar dergelijke oefeningen. Dit omdat we binnen CrossFit veel meer werken met functionele, compound oefeningen, waarbij combinaties van spieren gebruikt worden.

Dit wil niet zeggen dat isolatie oefeningen niet nuttig kunnen zijn en ook een CrossFitter verder kunnen helpen. We leggen het je uit!

CrossFit Rijswijk - CrossFit en isolatie

 

De “mind-muscle connection” van isolatie oefeningen

Een groot voordeel van het doen van isolatie oefeningen is de “mind-muscle connection” die je ermee maakt. Dit is de connectie tussen je brein en je spieren, die je maakt door specifieke oefeningen te doen waarbij die spier aanspant. Door een isolatie oefening leer je precies hoe dit aanspannen van die spier voelt en hoe je spier hierop reageert. En dat kan je bij CrossFit goed van pas komen.

Wanneer je bijvoorbeeld een deadlift doet, gebruik je zo’n beetje je hele lichaam. Maar wil je een deadlift perfect doen, dan moet je bepaalde spiergroepen actief kunnen aanspannen. Wanneer je niet precies weet hoe een aangespannen hamstring of bilspier voelt, dan wordt het toch een stukje lastiger. Hier komen de isolatie oefeningen dus handig van pas. Want wanneer je bijvoorbeeld hamstring curls gedaan hebt, dan weet je exact hoe het voelt als je hamstrings aangespannen zijn.

Bijkomend voordeel van isolatie oefeningen is dat je die specifieke spiergroepen dus een extra boost geeft in kracht. De getrainde spieren worden sterker en hierdoor kun je in de box weer beter allerlei compound oefeningen uitvoeren.

Leestip: Meer is niet altijd beter

 

Spier onbalans

Isolatie oefeningen zijn ook een super goede manier om een onbalans in je spieren te leren herkennen én om deze te verhelpen.

Wat is een onbalans? Denk aan een bicep curl. Wanneer je merkt dat je ene arm een betere “pump” krijgt van een oefening, of sneller afhaakt dan de ander, dan heb je een onbalans in je biceps gevonden. Zo kun je voor vrijwel alle spiergroepen testen of je dit ervaart door middel van isolatie oefeningen en dit vervolgens aanpakken. Dit helpt je vervolgens weer om tijdens je WOD een betere prestatie te leveren en al je spieren maximaal te gebruiken.

 

Rehabilitatie

Last but not least, isolatie oefeningen voor je spieren zijn een hele goede manier om je te helpen na een blessure. Door de betreffende spier specifiek te trainen, kun je helemaal de focus op de betreffende spier leggen. Dit zorgt ervoor dat je optimaal resultaat kunt behalen bij je herstel.

Als CrossFitter heb je ongetwijfeld weleens een blessure. Groot of klein, we kennen het allemaal wel. Niet leuk, maar vaak best goed aan te pakken met isolatie oefeningen.

 

Op het eerste gezicht zijn isolatie oefeningen dus echt iets voor bodybuilders en denken we binnen de CrossFit vaak dat het er niet bij hoort. We hopen dat we je mening met bovenstaande voordelen toch een beetje hebben kunnen doen omslaan.

We hebben genoeg trainingsmateriaal in de box om allerlei spier isolatie oefeningen te doen. Als je niet goed weet waar je moet beginnen met zulke oefeningen, vraag dan gerust een van de coaches. Zij helpen je graag op weg, zodat jij je CrossFit trainingen nog meer kunt optimaliseren.

Wat is jouw favoriete isolatie oefening? Doe jij überhaupt weleens isolatie oefeningen?