Sporten is gezond. Het maakt niet echt uit wat je doet, als je maar sport. Zeker in deze bijzondere tijden is voor jezelf zorgen en je gezondheid op elke mogelijke manier boosten, heel belangrijk! Wat doe jij liever, fitness of CrossFit? Beide zijn erg populair, maar wat is beter? Is er uberhaupt iets beter en wat zijn dan de verschillen? We leggen het je uit!

CrossFit Rijswijk - Fitness of CrossFit

Fitness of CrossFit, de overeenkomsten

Om te beginnen zijn er diverse overeenkomsten tussen Fitness en CrossFit. Zoals we al eerder zeiden, is sporten altijd gezond (behalve lang aan de top meedraaien, maar dat is voor een volgende blog). Je kunt dus met zowel Fitness als CrossFit allerlei goede dingen voor je gezondheid doen. Denk aan:

  • Je algemene fitheid vergroten.
  • Je fysieke en mentale energie verbeteren.
  • Je metabolisme vergroten.
  • Werken aan je lichaam, door je spiermassa te vergroten of je vetgehalte te verlagen.
  • Verbeteren van je immuunsysteem.
  • Mensen leren kennen die ook met sporten bezig zijn. Al is dit punt nu iets minder relevant gezien de huidige situatie in het land.

Met al deze voordelen is het dus niet zo dat je met de een of de ander verkeerd kunt gaan. Maar er zijn wel duidelijk verschillen.

 

De verschillen

Fitness en CrossFit zijn dus niet hetzelfde, ondanks dat je ze allebei kunt gebruiken om Fit te worden. We noemen enkele verschillen.

CrossFit is over het algemeen wat minder repetitief en meer gevarieerd. Uit ervaring weten we, dat veel mensen bij fitness, in de sportschool, vooral een set van dezelfde oefeningen blijven herhalen voor het opbouwen van spieren. De meeste mensen werken met een splitschema, waarbij ze bepaalde spiergroepen per dag trainen en de andere spieren laten rusten. Bij CrossFit is elke workout een uitdaging met nieuwe oefeningen. Dit noemen we een WOD: Workout Of the Day, welke dus elke dag anders is. Zo blijf je meer gemotiveerd en train je altijd, elke dag, je hele lichaam en niet bepaalde spiergroepen.

Een ander groot verschil tussen Fitness en CrossFit is dat je bij Fitness vaak met toestellen werkt en bij CrossFit je meer met je lichaamsgewicht. Uiteraard hebben we bij CrossFit ook hulpmiddelen zoals een barbells, dumbbells, optrekstangen en roeimachines, maar Fitness heeft meer spiergroep gespecialiseerde machines. Dit maakt fitness wel bij uitstek meer geschikt voor bodybuilders, die juist bepaalde spiergroepen per training hard willen trainen om zo snel mogelijk meer spiermassa te kweken. Je ziet bij Fitness veelal meer super brede mensen, waarbij de CrossFit community meer gebalanceerd gespierd en afgetraind is.

 

Zoals je begrijpt, vinden wij het vooral belangrijk dat je sport. Fitness of Crossfit, de keuze is aan jou. Zoals je snapt, zijn wij enigszins bevooroordeeld en nodigen wij je graag CrossFit uit bij ons in de box! Probeer het gerust en meld je aan voor een gratis proefles. Je kunt bij ons helemaal veilig sporten. Wij voldoen aan alle wettelijke reglementen voor corona.