Het is logisch dat je na een zware WOD kapot bent en dat je de dag erna last hebt van spierpijn. Maar het is niet normaal wanneer je eigenlijk constant in een staat van pijn of vermoeidheid bent door je trainingen. Als dit wel zo is, dan gaat er iets niet goed. Vandaag gaan we in op 4 redenen waarom je continue pijn of vermoeidheid voelt als je traint.

Wanneer je continue last heb van pijntjes en vermoeidheid door je trainingen, dan weet je dat er ergens iets niet helemaal goed gaat. Niet alleen is het niet goed voor je, ook beïnvloed het je capaciteit om goed en effectief te blijven trainen. Wanneer je dit bij jezelf herkent, is het tijd om je trainingen anders vorm te geven. Dit zijn de belangrijkste oorzaken van continue pijn en vermoeidheid.

CrossFit Rijswijk - 4 redenen waarom je pijn of vermoeidheid voelt als je traint

 

Teveel trainen

Teveel trainen, we hebben het waarschijnlijk allemaal wel gedaan. Als je gretig bent en je ziet resultaat, is het verleidelijk om extra vaak de box in te duiken en te knallen voor nog meer resultaat. Maar meer is niet altijd beter. Beter trainen is beter dan meer trainen.

Afhankelijk van je leeftijd, je lichaam en je algemene fitheid, is de optimale frequentie om te trainen voor de meeste mensen 4-5 keer per week. Wanneer je specifieke doelen hebt, kun je tijdelijk vaker trainen, maar het is handig om dit met de coaches te overleggen. Wanneer je (lang) teveel traint, drijf je je lichaam over de max en zal je last krijgen van continue vermoeidheid en mogelijk ook pijntjes.

 

Onvoldoende herstel

Onvoldoende herstel na een training hangt erg samen met teveel trainen. Wanneer je tussen de trainingen onvoldoende rust houdt, kan je lichaam niet herstellen. Een CrossFit training is zwaar en een aanslag op je lichaam. Dat is helemaal niet erg en gezond, maar je moet wel kunnen herstellen om geen last te krijgen van pijn en vermoeidheid.

Herstellen doe je door voldoende te slapen, voldoende en gezond te eten, je mobility te verbeteren en lekker rustige, herstellende bewegingen te doen. Denk hierbij aan een wandeling maken of Yoga.

 

Verkeerde mindset

Resultaat begint bij de juiste mindset. Ga jij met plezier naar je trainingen en geniet je ervan, of zie je het als een noodzakelijk kwaad om slank te worden? Dit heeft invloed op je resultaat, maar ook op hoe je lichaam reageert op de trainingen.

Praat met de coaches wanneer je eigenlijk opziet tegen een training, want het hoort niet alleen leuk te zijn, dit is ook belangrijk voor je resultaat.

 

 

Verkeerde trainingsschema’s

Wanneer je veel dezelfde oefeningen doet, belast je je lichaam niet optimaal en kun je last krijgen van pijn of vermoeidheid. Met CrossFit proberen we met WOD’s de trainingen zo gevarieerd mogelijk te maken om zo problemen met je lichaam, gezondheid en motivatie te voorkomen. Hoe gevarieerder je traint, hoe beter het is voor je lichaam en hoe minder groot de kans op pijntjes en vermoeidheid.

 

Merk jij dat je toch last blijft houden van ofwel pijn, ofwel vermoeidheid, of iets anders? Wacht niet en praat erover met de coaches. Zij kunnen samen met jou de oorzaak achterhalen en een oplossing bieden.