Het verbeteren van je grijpkracht voor CrossFit is een belangrijk onderdeel van je CrossFit ervaring. Veel oefeningen en activiteiten in deze sport vereisen immers een sterke grip. Hoe hoger je grijpkracht, hoe beter je allerlei oefeningen kan uitvoeren en hoe meer PR’s je kan realiseren. Om je op weg te helpen om je grijpkracht te verbeteren, hebben we 10 manieren opgesomd.

Er zijn uiteraard allerlei manieren om je grijpkracht te verbeteren. Ze zorgen er allemaal voor dat de spieren in je handen en onderarmen sterker worden, zodat je meer grip hebt op de gewichten en toestellen. Je kunt je voorstellen dat dit direct van invloed is op je deadlifts en pull-ups. Sommige van deze grijpkracht oefeningen kun je bij ons in de box doen, andere kun je gewoon thuis op de bank oefenen met een vrij goedkoop hulpmiddel.

 

Leestip: Spierpijn na je CrossFit WOD, is dat goed of juist niet?

 

Verbeter je grijpkracht met deze 10 oefeningen

  1. Deadlifts en farmer’s walks: Deadlifts zijn uitstekend voor het versterken van je grip. Voeg ook Farmer’s Walks toe aan je routine, waarbij je zware gewichten in elke hand vasthoudt en een bepaalde afstand loopt. Dit simuleert veel van de bewegingen die je in CrossFit tegenkomt bij andere oefeningen en is dus een goede compound oefening.
  2. Kettlebell oefeningen: Kettlebell swings, cleans en snatches zijn allemaal oefeningen waarbij een sterke grip vereist is. Deze kunnen helpen bij het ontwikkelen van zowel kracht als uithoudingsvermogen in je handen.
  3. Hangs en pull-ups: Hangs en pull-ups zijn uitstekende oefeningen voor het versterken van je grip. Probeer variaties zoals de “mixed grip” (één hand pronated, één hand supinated) om verschillende delen van je onderarmen te trainen.
  4. Gripversterkers: Overweeg het gebruik van gripversterkende hulpmiddelen zoals handknijpers, grip trainers en dikke stangen. Deze hulpmiddelen kunnen je gripkracht specifiek targeten.
  5. Rock climbing: Als aanvullende activiteit kan boulderen of klimmen je gripkracht en algehele lichaamskracht verbeteren. Veel klimmers hebben extreme grijpkracht, wat logisch is gezien wat ze moeten doen. Probeer het zelf eens in een klimcentrum.
  6. Vingerextensieoefeningen: Terwijl veel oefeningen de grip versterken, kan het ook nuttig zijn om specifieke oefeningen te doen voor de spieren die verantwoordelijk zijn voor het openen van je hand. Dit kan worden bereikt met eenvoudige vingerextensieoefeningen met een rubberen band.
  7. Regelmatige training: Voer griptraining regelmatig uit, maar vermijd overtraining om blessures te voorkomen. Je zult vast spierpijn in je handen en vingers krijgen, de eerste keren dat je echt grijpkracht gaat trainen.
  8. Forearm rolling: Gebruik een voorarmroller om de spieren en pezen in je onderarmen te versterken.
  9. Vloeibare magnesium: Sommige atleten vinden dat het gebruik van vloeibare magnesium voor de training hen helpt bij het behouden van een betere grip. Dit is voor iedereen anders, maar zeker het proberen waard.
  10. Voldoende rust: Sterker worden begint in de slaapkamer (en de keuken). Zorg ervoor dat je spieren voldoende rust krijgen om te herstellen en sterker te worden.

 

We hopen dat je baat hebt bij deze 10 oefeningen om je grijpkracht voor CrossFit te verbeteren. Onze coaches helpen je natuurlijk graag verder. Kom langs in de box of schrijf je in voor een gratis proefles.