Veel van onze CrossFitters hebben de dagen na een taaie WOD last van spierpijn. Is dit nou een goed of slecht teken? Vandaag gaan we in op spierpijn na je CrossFit WOD zodat jij alles over spierpijn weet als je deze blog gelezen hebt.

 

Wat is spierpijn?

Spierpijn, ook wel bekend als myalgie, verwijst naar pijn of ongemak in de spieren. Het kan worden ervaren als een gevolg van verschillende oorzaken, zoals overmatige fysieke inspanning, letsel aan de spieren, ontsteking, infectie of bepaalde medische aandoeningen.

De meest voorkomende oorzaak van spierpijn is overmatige fysieke activiteit, vooral wanneer de spieren worden blootgesteld aan nieuwe of ongewone belasting. Dit soort spierpijn staat bekend als “delayed onset muscle soreness” (DOMS), en het treedt vaak op 24 tot 48 uur na intensieve lichamelijke inspanning.

Andere oorzaken van spierpijn kunnen zijn:

  1. Verrekkingen en verwondingen: Overmatige rekking of scheuring van spiervezels kan pijn veroorzaken.
  2. Infecties: Sommige infectieziekten, zoals griep of virale infecties, kunnen spierpijn als symptoom veroorzaken.
  3. Ontsteking: Ontsteking van spieren als gevolg van aandoeningen zoals polymyalgia rheumatica of reumatoïde artritis kan spierpijn veroorzaken.
  4. Medicijnen: Sommige medicijnen kunnen spierpijn als bijwerking hebben.
  5. Stress: Psychologische stress kan ook spierpijn veroorzaken.

Het is dus heel normaal dat je spierpijn hebt na een WOD, zeker als er nieuwe oefeningen of variaties van oefeningen in zitten.

 

Leestip: CrossFit is de ideale manier om je sportieve voornemens te realiseren

 

Is spierpijn goed of slecht?

Of spierpijn goed of slecht is, hangt vooral af van de context en hoe het is veroorzaakt.

Goed:

  1. Na lichaamsbeweging: Spierpijn na lichaamsbeweging, vooral bij het beginnen van een nieuw trainingsprogramma of na intensieve training, wordt vaak beschouwd als normaal en zelfs positief.
  2. Waarschuwingssignaal: Spierpijn kan een waarschuwingssignaal zijn dat je te intensief hebt getraind of dat je spieren overbelast zijn. In dit geval kan het een aanmoediging zijn om de intensiteit van de oefening te verminderen en voldoende rust te nemen om blessures te voorkomen.

 

Slecht:

  1. Chronische pijn: Als spierpijn aanhoudt en chronisch wordt, kan het een teken zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals ontstekingsziekten of spierziekten.
  2. Verwondingen: Ernstige spierpijn kan een indicatie zijn van spierverrekkingen of verwondingen. Wanneer je dus na een week nog steeds spierpijn hebt, kan het zijn dat je te hard hebt getraind en iets intern beschadigd hebt.

 

Over het algemeen is spierpijn na een CrossFit WOD dus normaal en kan het als een positief teken van spieraanpassing worden beschouwd. Je hebt je spieren maximaal uitgedaagd en door de juiste voeding en rust zullen ze herstellen en sterker worden.

Als spierpijn echter langdurig aanhoudt, kan dit een teken zijn dat er iets niet helemaal goed is gegaan. Kom dan bij ons langs om te kijken wat het kan zijn. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.