Tenzij je onder een steen leeft, zal het je niet ontgaan zijn dat het grootste sportspektakel in de wereld bezig is: de Olympische Spelen. Dit jaar zijn het de winterspelen in Peking, China, waar de Nederlandse atleten hun krachten meten met de rest van de wereld. Bij CrossFit Rijswijk zijn we sporters in hart en nieren en dus vinden we dit ook super leuk om te volgen. We vragen ons echter af, kan CrossFit ook een Olympische Sport worden? En moeten we dat willen? We gingen op onderzoek.

CrossFit is in de laatste jaren enorm gegroeid. Wereldwijd doen vele miljoenen mensen aan onze fantastische sport en het aantal neemt elk jaar toe. Maar waarom wordt het dan niet opgenomen in de Olympische Spelen?

Op dit moment lijkt het er niet op dat in de nabije toekomst CrossFit opgenomen gaat worden in het Olympische repertoire. Hiervoor zijn een aantal redenen.

CrossFit Rijswijk - Kan CrossFit een Olympische sport worden

 

De organisatie van CrossFit

CrossFit mist een internationale federatie die de sport reguleert. Sinds 2020 is CrossFit een LLC, ofwel een Limited Liability Company. Dit betekent dat het concept van CrossFit in handen is van een enkel bedrijf, wat niet echt strookt met hoe de organisatie van de Olympische Spelen het graag ziet. Om toe te treden tot de spelen, zou CrossFit een raad van bestuur aangesteld moeten worden, die ook elk jaar opnieuw verkiezingen uitschrijft. We denken niet dat dit op korte termijn zal veranderen.

 

CrossFit is niet gestandaardiseerd

Eigenlijk een van de mooiste dingen van CrossFit is, dat het niet gestandaardiseerd is. Kort door de bocht kun je doen wat je wilt en hoe je zelf denkt dat dit het beste is. Super leuk, want dat biedt elke trainer veel vrijheid. Ook voor de CrossFitters zelf is dat fijn, want er is dus niet een strak stramien waarbinnen je moet trainen. Echter wanneer je mee wilt doen aan de Olympische Spelen, dan moeten er kwalificaties komen, met gestandaardiseerde regels en oefeningen. Dan gaat iedereen dus exact dezelfde workouts en oefeningen doen en is het eigenlijk niet echt meer CrossFit. Plus veel oefeningen zijn waarschijnlijk niet echt geschikt voor de spelen. Wij denken dat een dergelijke stap de doodsteek kan zijn voor CrossFit zoals het bedoeld is.

 

Het probleem van doping

Doping is simpelweg niet weg te denken in de sport, zeker als het om topniveau gaat. We zeggen niet dat iedereen aan de top doping gebruikt, maar het is iets waar organisatoren van sport evenementen veel mee bezig zijn.

CrossFit heeft wel een doping test beleid, maar dit wordt gerund door onafhankelijke organisaties en niet door bijvoorbeeld de WADA (World Anti Doping Agency). Dit is iets wat voor toetreding tot de Olympische Spelen zou moeten veranderen. Omdat de richtlijnen voor doping en testen van WADA heel anders zijn, is het maar de vraag of die omschakeling realistisch is.

 

Het lijkt dus niet echt realistisch dat CrossFit een Olympische sport gaat worden. Zeker op korte termijn is dat gewoon niet haalbaar. Wij denken echter dat dit eigenlijk maar goed is. Voor de sport is het beter om voorlopig ver weg te blijven van de Olympische Spelen. Dat neemt niet weg dat wij natuurlijk wel genieten van Nederlands succes en graag de wedstrijden bekijken wanneer we tijd hebben.

 

Wat is jouw mening? Moet CrossFit een Olympische sport worden?