Geen enkel lichaam is hetzelfde. Dit geldt dus ook voor de opbouw van je spieren. De ene CrossFitter heeft sterkere benen, de andere een sterkere rug. Wanneer je zelf een iets zwakkere rug hebt, bijvoorbeeld door een blessure in het verleden, dan kan het handig zijn om wat extra aandacht aan je rug te besteden. Om je te helpen, gaan we vandaag in op de twee beste oefeningen voor je rug.

Uiteraard zijn er veel super goede rug oefeningen. De deadlift is een van de beste allround oefeningen voor je rug en andere spiergroepen, maar wanneer je rug wat zwakker is, kan dat dus lastig zijn. De oefeningen die we vandaag bespreken helpen je op weg om juist daarna je deadlift te kunnen verbeteren. Ze helpen je met name bij het versterken van je onderrug. Het zijn daarentegen niet de meest gangbare oefeningen, maar bieden daardoor juist een andere aanpak van je rugspieren, die je enorm kan helpen.

 

CrossFit Rijswijk - De 2 beste oefeningen voor je rug

Zandzak tillen

Ok, voor deze oefening heb je niet perse een zandzak nodig, want die hebben we niet allemaal toevallig even liggen. Het gaat er echter om dat je een niet alledaags object gebruikt om een meer natuurlijke tilhouding te realiseren. Barbells en dumbbells zorgen ervoor dat het gewicht zich vooral aan de buitenkant van je lichaam bevindt, wat een minder natuurlijke houding is. Sinds mensenheugenis dragen we allerlei voorwerpen tegen ons bovenlichaam, gesteund door de armen. Dit is een andere, natuurlijke houding, die je kan helpen om je rug te versterken en rugpijn te verminderen in je onderrug. Je kunt een zware tas of een gewichtsvest gebruiken als vervanging van de zandzak. Handig!

Bij het tillen concentreer je je vooral op de bal van je voeten. Span je bilspieren aan en duw je buikspieren naar voren. Til een zo zwaar mogelijke zak en loop een rondje. Omdat het zo zwaar is, span je je obliques goed aan en hiermee focus je je onderrug. Dit helpt je in de toekomst weer met je deadlifts. Het zal wel even flink zwaar zijn en je zult je rug zeker voelen, maar het is het waard.

 

Leestip: train je bovenlichaam met pull-ups

 

Reverse Hyperextensions

Reverse hyperextensions is een super nuttige oefening voor zowel je onderrug, als je hamstrings. Door deze oefening zorg je voor een goede houding van je bovenlichaam in ruststand.

De reverse hyperextensions kun je simpel doen op een bench. Je hebt geen dure andere apparatuur nodig. We kunnen het natuurlijk lang en breed uitleggen, maar in onderstaand filmpje op YouTube wordt het perfect uitgelegd en voorgedaan.

 

Een sterkere rug is niet alleen goed voor het uitvoeren van allerlei oefeningen, het zorgt er ook voor dat je minder gevoelig bent voor rugblessures. Vandaar dat deze 2 oefeningen voor je rug je kunnen helpen. Bijkomend voordeel is dat je ook diverse andere spiergroepen traint en gewoon eens een andere oefening doet. Dit houdt je gemotiveerd, je traint beter én het biedt resultaat.

 

Heb je nog vragen over deze oefeningen of iets anders? Laat het ons weten. Onze coaches staan voor je klaar.

 

Wat is jouw favoriete rugoefening?