Een van de meest genoemde redenen om te sporten is de wens om af te vallen en lichaamsvet te verliezen. Uiteraard is CrossFit een zeer effectieve sport om dit te bereiken. Zeker ook om lichaamsvet weg te werken op plaatsen waar het lang blijft zitten, zoals op je buik, onderrug en billen. Naast hard trainen, zijn er nog wat goede manieren om van je overtollige lichaamsvet af te komen. We zetten ze voor je op een rijtje in deze blog.

 

Er zijn  verschillende effectieve manieren om lichaamsvet kwijt te raken, maar het is belangrijk om te onthouden dat er geen magische oplossing is en dat het behalen van blijvende resultaten tijd en toewijding vergt. Ook is er niet zoiets als “spot reduction” oftewel het gericht targeten van vet op een bepaalde plek van je lichaam. Ondanks dat je vele claims op social media ziet dat je je buikvet wel echt gericht kan verminderen, is dat helaas niet waar. Je zult dus aan je algemene vetpercentage moeten werken.

 

Lees ook: Slank worden – zo doe je dat

 

Hier zijn enkele van de beste manieren om lichaamsvet weg te werken

Gezond eten

Je raad het al, vetverlies begint altijd bij gezond eten. Eet een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, magere eiwitten, volle granen en gezonde vetten. Beperk de inname van suiker, geraffineerde koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen. Je kan kijken of bijvoorbeeld een KETO dieet wat voor je is, dit is een heel effectieve manier van afvallen.

Portiecontrole

Beheers de portiegrootte om overmatige calorie-inname te voorkomen.

Regelmatige lichaamsbeweging

Combineer aerobe oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen en zwemmen, met krachttraining om spiermassa op te bouwen en het metabolisme te stimuleren. Als je in onze box traint, zit dit natuurlijk wel goed ;-)

Cardiovasculaire oefening

Doe minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten hoge intensiteit cardiovasculaire oefening per week. Je kunt hardlopen, de airbike gebruiken of bijvoorbeeld touwtje springen voor een hele effectieve cardio workout.

Krachttraining

Voeg krachttraining toe aan je routine om spieren op te bouwen. Spieren verbranden meer calorieën, zelfs in rust. Uiteraard is dit een goed onderdeel van onze WOD’s, maar het is belangrijk dat jij jezelf elke keer weer pusht om zo net dat beetje extra resultaat te boeken. Doe het uiteraard wel veilig en in overleg met de coaches, om blessures te voorkomen.

Voldoende slaap

Je leest het goed. Slapen helpt met vetverlies. Zorg voor 7-9 uur slaap per nacht, omdat slaaptekort de stofwisseling kan vertragen.

Stressmanagement

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar leer stress te beheersen, aangezien chronische stress de aanmaak van cortisol kan bevorderen, wat vetopslag in de buik kan veroorzaken.

Hydratatie

Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven, wat de stofwisseling kan ondersteunen.

Verhoogde NEAT-activiteiten

Verhoog je alledaagse niet-oefenactiviteit (NEAT) door vaker te staan, te lopen, te trappen te nemen en andere fysieke activiteiten in je dagelijkse routine op te nemen.

Geduld en consistentie

Realiseer je dat het verliezen van lichaamsvet en het behouden van een gezond gewicht een langdurig proces is. Consistentie is cruciaal voor het beste resultaat.

 

Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en jezelf niet te overbelasten. Het is raadzaam om met een coach te overleggen voordat je aan een nieuw dieet- en trainingssplan begint, vooral als je specifieke gezondheidsproblemen hebt. Onthoud dat lichaamsvet verliezen niet alleen gaat om afvallen, maar ook om het ontwikkelen van een gezondere levensstijl voor de lange termijn.

Wil je meer hulp? Onze coaches staan voor je klaar. Je bent ook altijd welkom voor een gratis proefles in onze box.