Voel je je energieker als de zon schijnt? De kans is groot dat dit gevoel wordt veroorzaakt door de extra uren natuurlijk licht waarvan je nu kunt genieten. De zon heeft verschillende gunstige effecten op je lichaam. Deze effecten zijn fysiek, maar ook mentaal. Vandaag gaan we in op de kracht van de zon. We hebben een lijst gemaakt van de top 5 voordelen van de zon voor je gezondheid.

De laatste jaren is de zon meer op een negatieve manier in het nieuws gekomen. Er worden stappen ondernomen om de zon te blokkeren omdat ze schadelijk zou zijn en de planeet te veel zou opwarmen. Maar laten we eerlijk zijn; de zon is absoluut noodzakelijk voor al het leven op onze planeet. Zonder de zon zou al het leven op aarde snel ophouden te bestaan en dus is het niet allemaal slecht wat sommige mensen je willen doen geloven. In feite kan het veel voordelen hebben voor je gezondheid. Laten we verder gaan met de voordelen!

CrossFit Rijswijk - 5 voordelen van zon voor je gezondheid

 

Beter humeur en lager risico op depressie

Ongeveer 15% van de ouderen (50 jaar en ouder) heeft een depressie en dit aantal stijgt gestaag. In deze tijd heeft vrijwel elke leeftijdsgroep te maken met depressie en burn-out. De wetenschap heeft aangetoond dat veel mensen die aan depressies lijden, een veel lager vitamine D-gehalte hebben. Zonlicht is toevallig verantwoordelijk voor ongeveer 2/3 van de vitamine D niveaus die in je lichaam worden aangemaakt. Je maakt 100 keer meer vitamine D aan als je wordt blootgesteld aan 10 minuten zonlicht, vergeleken met een hele dag binnen zitten.

Bovendien heeft zonlicht een positief effect op het serotoninegehalte in je lichaam, waardoor mensen gelukkiger worden en zich beter gaan voelen. Zonlicht heeft ook invloed op de menselijke hypofyse, wat het geslachtshormoon testosteron een boost geeft en je dus ook andere voordelen hebt in dit zonnige weer ;-)

Meer zonlicht = meer vitamine D en meer serotonine = minder depressie en een beter humeur.

 

Lagere bloeddruk

De laatste paar jaar beginnen steeds meer studies te erkennen dat de zon je bloeddruk kan verlagen. Wetenschappers denken dat de lagere bloeddruk niet wordt veroorzaakt door het ontspannende effect van de zon, maar door haar UV-A ultraviolette stralen.

Onderzoek heeft een significante verlaging van de bloeddruk aangetoond na slechts drie sessies zonlicht per week. Bedenk je dan eens voor wat een dagelijkse dosis zonlicht voor je zal doen!

 

Leestip: De 5 leukste CrossFit zomer WODs voor op het strand

 

Goed voor je huid, haar en je nagels

Wereldwijd lijden veel mensen aan psoriasis, een van de meest bekende huidziekten. Het is bekend dat zonlicht de symptomen van deze ziekte vermindert. Daarom verhuizen veel mensen die aan psoriasis lijden naar meer zonnige streken, omdat ultraviolette zonnestralen verlichting van de klachten bieden.

Een ander voordeel van de zon voor de gezondheid is het feit dat de aanmaak van vitamine D de haargroei en de groei van de nagels stimuleert. Vaker buiten zijn heeft dus ook een positief effect op je haar en nagels.

 

Lager risico op kanker

De meeste mensen zijn op de hoogte van de wetenschap die zegt dat je een verhoogde kans op huidkanker kunt krijgen als je voor langere tijd aan de zon wordt blootgesteld. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat zonlicht de kans op darmkanker juist kan verkleinen. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op darmkanker afneemt na dagelijkse blootstelling aan zonlicht.

Verder zijn er sterke aanwijzingen dat zonlicht ook het risico op non-Hodgkin Lymfoom, prostaatkanker en borstkanker, alsmede multiple sclerose verlaagt.

De meest waarschijnlijke oorzaak is het verhoogde niveau van serum vitamine D, dat het risico op kanker vermindert. Ook het positieve effect van zonlicht op uw dag- en nachtritme en dus op de hoeveelheid slaap en rust die je elke dag krijgt, beïnvloedt je algemene gezondheid en vermindert het risico op ziekten.

 

Minder kans op osteoporose

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de verhoogde vitamine D-productie van het menselijk lichaam een van de grootste voordelen van de zon voor de gezondheid is. Mensen met een hoog vitamine D-gehalte hebben een positief effect op de kans om aan osteoporose te lijden. Vitamine D versterkt niet alleen je botten en maakt ze gezonder, het heeft ook invloed op je spierkracht en algemene vitaliteit.

 

Gezondheidsrisico’s van de zon

Dus is het allemaal zonneschijn en regenbogen? Nou, niet helemaal. Zonlicht is ook de nummer één bron van huidkanker in de wereld. Door de UV-stralen verbreekt en muteert zonlicht chemische verbindingen in de huid, wat melanoom kan veroorzaken. Dit kan gebeuren wanneer mensen te lang in de zon blijven.

 

Zit jij genoeg in de zon?

Deskundigen zeggen dat je in de zomer ongeveer 15-30 minuten per dag van de zon moet genieten voor de beste gezondheidsvoordelen. Gedurende deze tijd moet je huid onbeschermd zijn, dus geen zonnebrand smeren.

De voordelen van de zon voor je gezondheid zijn verbazingwekkend. Wij denken dat het belangrijk is dat mensen niet bang zijn voor de zon. Het kan je enorm helpen, als je nadenkt over de effecten. De zon kan je helpen om gelukkig en gezond te worden. Dus laten we er het beste van maken!