Sporten doe je natuurlijk het liefst in comfortabele sportkleding. Zo ook CrossFit. Het is handig dat je iets draagt wat je niet belemmert in je bewegingen, maar ook wat je niet direct oververhit maakt. Kleding is daarmee op zich redelijk makkelijk aan te schaffen. Voor CrossFit schoenen is het vaak wat lastiger, want er is enorm veel te koop. Dus waar let je op als je jouw oude hardloopschoenen wilt vervangen voor een beter paar die ontwerpen zijn om jou te helpen om nog beter te presteren in de box? Wij helpen je op weg!

 

CrossFit Rijswijk - Welke CrossFit schoenen heb je nodigSchoenen vervangen

Uiteraard staat iedereen vrij om te trainen in de schoenen die je zelf prettig vindt. We raden wel aan om geen hardloopschoenen te gebruiken voor CrossFit. Dit heeft te maken met de bouw van de schoen. Een hardloopschoen heeft namelijk een drop, wat betekent dat je hak hoger staat dan je tenen. Dit is super als je aan het rennen bent, maar niet zo geweldig als je hiel egaal op de grond moet staan voor een halter push press, waarmee je de halter boven je hoofd drukt.

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf van CrossFit schoenen?

Schoenen die zijn ontworpen voor CrossFit en gewichtheffen, hebben een minimale drop. De hiel is dus zo horizontaal mogelijk, zodat de kans om voorover te vallen tijdens een lift, tot een minimum wordt beperkt. We raden aan om een drop maximaal 4 mm te nemen.

Daarnaast is een goede zool van belang. Een stevige zool is beter dan een zachte zool, om een zo stabiel mogelijk oppervlak te creëren. Stevige zolen hebben een betere overdracht van stabiliteit en energie wanneer je bijvoorbeeld deadlifts of snatches doet.

Verder is het fijn wanneer je geen super strakke schoenen hebt rond de tenen. Een beetje ruimte rond je tenen zorgt ervoor dat je ze kan spreiden en dus je gewicht wat beter kunt verdelen. Dit komt je stabiliteit weer ten goede.

Nog wat extra aandachtspunten zijn het gewicht van je schoenen, de support die ze bieden en dat ze ademend zijn. Als je aan springen of optrekken bent, hoef je geen loodzware schoenen mee te tillen. Ook is het wel fijn als je niet direct zweetvoeten krijgt na 5 minuten bezig te zijn in de WOD.

Tot slot is het handig om te kijken naar de duurzaamheid van je CrossFit schoenen. Als je gaat touwklimmen, is het fijn dat je schoenen extra materiaal bovenop de boog van je voet hebben, zodat ze minder slijten.

 

Wat kosten goede CrossFit schoenen?

Zonder direct allemaal reclame te maken voor bepaalde schoenen, zijn er wel een aantal goede merken waar je eens naar kan kijken. Denk aan Reebok CrossFit en Nano series, Nike Metcon series en de NOBULL Training series.

De prijzen van dergelijke kwaliteitsschoenen voor een top CrossFit ervaring, liggen gemiddeld zo tussen de 100 en 130 euro.

 

Heb je nog vragen? Kom gerust langs in de box en vraag een van de coaches. Of neem contact met ons op.