Als je mensen vraagt of ze een paar kilootjes kwijt willen raken, zullen de meesten dit met ‘ja’ beantwoorden. Als je ze dan vraagt of ze genoeg vitamine C eten, dan verdwijnt die ‘ja’ bij veel van de ondervraagden. Wist jij dat je door bepaalde nutriënten te eten, je sneller en meer gewicht kunt verliezen? Vitamine C is er hier één van. Daarom duiken we vandaag in vitamine C en vetverbranding – kun je gewicht verliezen door vitamine c te nemen?

Veel mensen sporten om ofwel gewicht te verliezen of om gespierder of strakker te worden. Natuurlijk speelt algemene gezondheid ook een grote rol, maar sporten om je lichaam in shape te krijgen is voor veel mensen de belangrijkste motivator. Dit geldt zeker als men start met sporten. Later gaan ook andere doelen een rol spelen en treedt de verslaving van het daadwerkelijk trainen en de kick hiervan in.

Zoals veel mensen weten, wordt je lichaam niet gevormd in de sportschool. Ja, in de box is het bloed, zweet en tranen, maar het groeien én afvallen doe je thuis. In de keuken en in bed. Het is dus super belangrijk om goed op je eten te letten. Vitamine C is een heel belangrijke nutriënt voor je lichaam en kan je helpen om beter af te vallen.

 

CrossFit Rijswijk - Vitamine C en vetverbranding – kun je gewicht verliezen door vitamine c te nemenWat is vitamine C

Vitamine C, of ascorbinezuur, is een in water oplosbare vitamine die antioxidanten aan het lichaam geeft. Veel dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken in het lichaam, maar helaas is dit voor mensen onmogelijk. Dat maakt het dus extra belangrijk om genoeg binnen te krijgen via je voeding, of via supplementen.

 

De voordelen van vitamine C

Vitamine C is, ondanks dat we het zelf niet kunnen aanmaken, wel super belangrijk voor ons lichaam. Een aantal belangrijke voordelen van deze vitamine zijn:

 • Het boost je immuunsysteem.
 • Het is nodig voor de aanmaak van collageen en diverse neurotransmitters.
 • Het zorgt ervoor dat je beter eiwitten kan opnemen.
 • Het is een belangrijke antioxidant en speelt dus een rol in de bestrijding van vrije radicalen.
 • Het zorgt ervoor dat je vetverbranding verbetert.

 

Vitamine C en vetverbranding

Met name dat laatste punt is voor deze blog interessant. Studies hebben uitgewezen dat hoge vitamine C concentraties in het lichaam direct gerelateerd zijn aan de verbranding van vet voor energie in je lichaam. Het blijkt dat mensen die gemiddeld trainen – en jullie trainen natuurlijk allemaal bovengemiddeld – en veel vitamine C in hun lichaam hebben, wel tot 30% meer vet verbranden. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws en een reden om direct een paar potten met vitamine C pillen te halen.

 

Welke voeding bevat veel vitamine C

Ok, je kunt dus pillen scoren, maar je kunt ook even kijken naar bepaalde natuurlijke bronnen van vitamine C in je dieet.

Een paar goede bronnen van vitamine C zijn:

 • Sinaasappels.
 • Kiwi.
 • Papaja.
 • Citroen.
 • Broccoli.
 • Aardbeien.
 • Rozenbottels.
 • Spruitjes.

 

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Hier verschillende meningen nogal over. De ene wetenschapper zegt 75 mg per dag, de andere zegt veel meer. Lees hier eens over overdosering van vitamine C en wat dit voor gezondheidsvoordelen kan hebben. Feit is dat je niet teveel vitamine C kunt nemen. Een paar extra pillen per dag bieden zelfs veel gezondheidsvoordelen én helpen je dus om sneller af te vallen! Wat wil je nog meer.

 

Heb jij vragen over afvallen, vet verbranden of gewoon over CrossFit? Laat het ons weten. Ons team helpt je graag verder. Je kunt altijd contact met ons opnemen via de contactpagina of via onze socials.