Het is altijd een goed gevoel wanneer je een PR zet, het maakt niet uit voor welke oefening. Maar wat als je wel lekker bezig bent, maar niet veel vooruitgang boekt als het gaat om de gewichten? Doe je dan iets verkeerd? Is het erg als je niet zoveel PR’s maakt? Hoeveel CrossFit PR’s kan je in een jaar neerzetten? In deze blog gaan we hierop in.

 

CrossFit Rijswijk - Hoeveel CrossFit PR’s kan je in een jaar neerzetten

 

Wat is van invloed op je PR?

Het is niet eenvoudig om een eenduidig antwoord te geven, wat op iedereen van toepassing is. Er spelen nu eenmaal heel veel factoren een rol in het neerzetten van een PR bij een bepaalde oefening. We noemen er een paar:

  • Je ervaring met CrossFit of andere vormen van fitness.
  • Je leeftijd. Lees ook deze blog voor meer spiermassa na je 40ste jaar.
  • Je voeding.
  • Je trainingsritme; train je eenmaal per week of train je dagelijks.
  • Je slaappatroon.

Zoals je zal begrijpen is er binnen al deze factoren veel variatie te vinden per persoon en dus kun je niet voor iedereen zeggen dat je een X aantal PR’s in een jaar kan neerzetten.

Wat we wel kunnen zeggen is dat normaal is dat je af en toe nieuwe PR’s neerzet. Wanneer je helemaal nooit een PR neerzet dan is er waarschijnlijk iets wat niet helemaal goed gaat en tijd om te kijken hoe we dat kunnen bepalen en aanpakken.

 

Vooruitgang

Vooruitgang in je trainingen is iets voor iedereen verschilt, maar vrijwel nooit in een rechte lijn gaat. Het gaat veelal met pieken en dalen. Ook is er een verschil tussen nieuwe CrossFit atleten en mensen die al wat langer trainen.

Wanneer je net begint met trainen, boek je veelal snel vooruitgang. Gevorderden boeken juist langzaam vooruitgang over het algemeen gezien. De groep die er tussenin zit merkt deze overgang vaak het best en zij kunnen hier ook onder lijden. Wanneer je de groeispurt aan het begin gehad hebt en je progressie valt een beetje stil, kan het lastig zijn om de motivatie te behouden.

Net als bij PR’s, gelden voor vooruitgang dezelfde factoren die een rol spelen met je vooruitgang in het trainen.

Een atleet die net begint kan elke week bijna wel een PR neerzetten, terwijl een gevorderde atleet maar eens of twee keer per jaar een PR krijgen. De mensen die er tussenin zitten behalen vaak elke paar maanden een nieuw PR bij een van de oefeningen.

 

Tips voor de beste vooruitgang en de meeste PR’s

We hopen dat je snapt dat het geen race is en geen kwestie van moeten. Het is leuk als je af en toe een PR kunt neerzetten, maar het moet niet het doel van je trainingen zijn.

De belangrijkste tips die we kunnen geven voor de beste vooruitgang zijn:

  • Train goed en regelmatig.
  • Eet en drink goed, gezond en vooral met de juiste voedingsstoffen.
  • Zorg voor voldoende herstel.

Wanneer je je op deze zaken focust, zullen de PR’s vanzelf volgen.

 

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.