CrossFit is niet alleen super goed voor je lichaam en geest, maar ook gewoon heel leuk om te doen. Uiteraard zijn wij een beetje subjectief, maar toch ;-). Wel horen we vaker dat er zo enorm veel termen voorbij komen in onze sport en dat het soms lastig kan zijn om van alles te weten wat het nu precies betekent. Maar geen zorgen; in deze blog behandelen we de belangrijkste CrossFit termen die je moet weten in 2023.

 

CrossFit Rijswijk - CrossFit termen die je moet weten in 2023

 

WOD

Een van de belangrijkste termen in CrossFit is WOD. WOD staat voor Workout Of the Day. Dit is de workout die op een bepaalde dag door ons, of een andere box, wordt gegeven. Oorspronkelijk was het zo dat de WOD door CrossFit.com aan iedere box werd voorgeschreven en dat iedereen dus op een dag dezelfde workout deed. Dat is tegenwoordig niet meer zo en er is nu veel vrijheid bij elke box om workouts aan te passen en te verbeteren.

 

AMRAP

AMRAP staat voor As Many Reps (of Rounds) As Possible. Letterlijk betekent dit, dat je zoveel mogelijk reps of rondes doet binnen een bepaalde tijd. Dit is een belangrijk onderdeel van CrossFit, omdat het je helpt met het plannen van je training. Het is in je hoofd makkelijker om je voor te bereiden om een oefening als je weet dat je bijvoorbeeld 5 minuten aan de bak moet, dan dat het onbekend is hoe lang je moet doorgaan.

 

Leestip: De 4 pilaren van een gezond lichaam en leven

 

EMOM

Every Minute, On the Minute. Zoals je zal begrijpen heb je voor EMOM een klok of stopwatch nodig, want hierbij doe je dus een vooraf bepaald aantal reps in een minuut. Ben je eerder klaar met je reps, dan rust je de rest van de minuut. Het mooie van EMOM is dus dat je beloont wordt als je harder of sneller gaat, want dan krijg je dus ook meer rust.

 

RFT

RFT staat voor Rounds (of Reps) For Time. De ideale manier om je persoonlijke record aan te scherpen is als je weet hoeveel rondes of reps je in een bepaalde tijdsperiode kan doen. Zo kan je elke keer proberen om meer rondes of reps te behalen. Dit is waar RFT je helpt.

 

METCON

METCON is de afkorting voor Metabolic Conditioning. METCON workouts zijn gericht om je metabolic rate van bepaalde spiergroepen of delen van je lichaam te trainen. Hiermee kan je dus je conditie en uithoudingsvermogen verbeteren en ondertussen aan je kracht werken. De ideale manier om je lichaam uit te putten zodat je de volgende keer weer wat fitter terugkomt in de box.

 

Dit zijn enkele belangrijke CrossFit termen die je in 2023 zeker moet weten. Nu je dit gelezen hebt, weet je in ieder geval precies wat ze betekenen.

Heb jij nog andere termen die je weleens hoort en waarvan je geen idee hebt wat ze betekenen? Laat het ons weten, dan leggen wij het uit in een volgende blog.