Voor veel mensen is dat hardnekkige buikvet een bron van ergernis en een van de moeilijkste weg te halen vetlagen van je lichaam. Toch is het een goed idee om je buikvet onder controle te houden, want niet alleen ziet het er mooier uit, ook helpt het je om langer te leven. Vandaag geven we je 5 manieren om buikvet te verliezen, volgens de wetenschap. Als fanatieke crossfitter heb je dat natuurlijk helemaal niet nodig, maar wellicht is de informatie toch interessant ;-)

Buikvet en vet om je middel zijn door vele onderzoeken gelinkt aan allerlei gezondheidsrisico’s. Zo verhoogt het het risico op hartkwalen, diabetes en zelfs kanker. Dit maakt het dus niet alleen voor het oog goed om je buikvet te verliezen, maar het helpt je dus echt om gezonder en langer te leven. Daarnaast slaap je ook beter met een slanke buik. Dus lees snel verder en ga direct aan de slag om dat buikvet weg te werken.

 

CrossFit Rijswijk - 5 manieren om buikvet te verliezen, volgens de wetenschap

 

Hoe ontstaat buikvet?

Voordat je aan de slag gaat, is het ook wel handig om te weten wat de belangrijkste redenen zijn voor het ontstaan van dat buikvet.

De voornaamste reden, volgens de wetenschap, is het eten van trans-vetten. Dit zijn onverzadigde vetten, wat op zich goed is, maar veelal zo bewerkt en kunstmatig gemaakt, dat ze juist heel slecht zijn. Ze hebben de nare eigenschap op niet alleen zelf te zorgen voor meer vet op je buikje, maar ook trekken ze vetten van andere plekken in je lichaam naar je buik. Precies wat je niet wilt dus.

Andere killers voor een strakke buik zijn stress en teveel alcohol drinken. Een bierbuik is dus echt een ding.

 

Kun je buikvet specifiek targeten?

Veel mensen willen graag met name het vet op hun bak targeten met trainen of met een dieet. Helaas is dat vrijwel onmogelijk. Wil je buikvet en het vet om je middel verliezen, dan zul je dus je gehele gewicht moeten verlagen en ervoor moeten zorgen dat je overal vet verliest. Om het nog erger te maken; het vet om je middel en op je buik is vaak het vet dat als laatste wegtrekt. Het is dus ook nog eens heel hardnekkig.

Maar niet getreurd en vooral niet wanhopen: wij hebben allerlei goede en effectieve manieren om je vetpercentage te verlagen en daarmee ook je buikvet te verliezen.

 

De 5 beste manieren om buikvet te verliezen, volgens de wetenschap

Ga minder koolhydraten eten

Een van de beste manieren om buikvet – en vet in het algemeen – te verliezen is om minder koolhydraten te eten. Al die suikers zetten helaas enorm aan. Het vervelende is dat er in heel veel voedingsmiddelen heel veel koolhydraten zitten. Ook in fruit bijvoorbeeld. Voor de doorzetters is een koolhydraat arm eetpatroon wel echt heel effectief om af te vallen. Wetenschap toont aan dat een koolhydraat arm eetpatroon niet alleen goed is om af te vallen, het is ook heel goed om bijvoorbeeld hartkwalen te voorkomen.

 

Beschouw het meer als een levensstijl dan als een dieet

Bij veel mensen heeft de term dieet toch een beetje een nare nasmaak. Eigenlijk komt het erop neer dat je zelf actief aan de slag moet met je eten en je levensstijl. Het is dus niet alleen maar een dieet. Als je het als levensstijl aanmerkt, heeft het voor velen een meer positieve klank en is het dus makkelijker vol te houden.

 

Geen, of minder, verwerkt voedsel eten

Verwerkt voedsel is veelal niet het meest gezonde voedsel wat je kan nemen. We kunnen er een hele blog aan wijden, maar kort gezegd zorgt verwerkt voedsel voor zo’n beetje elk soort ziekte die je maar kan bedenken. Lees dit wetenschappelijke artikel voor de bewijzen.

Verwerkt voedsel is, zoals de naam al zegt, voedsel dat door de voedingsmiddelenindustrie is verwerkt. Het is dus geen puur product zoals groente of fruit. Denk bij verwerk voedsel bijvoorbeeld aan koekjes, snoep, frisdrank, diepvriespizza’s, etc. Volgens de wetenschap een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht en teveel buikvet. Een belangrijke en goede eerste stap om buikvet te verliezen is dus om minder van dit soort voedsel te eten.

 

Kom CrossFit doen in onze box

Sporten en bewegen in het algemeen, zijn super gezond en helpen je lichaam om vet veel sneller te verbranden. Je verhoogt je metabolisme, zorgt voor betere gezondheid van je hart en je gehele lichaam, en versterkt je spieren. Zeker wanneer je met gewichten traint, of CrossFit doet, gaat de vraag naar energie in je lichaam gigantisch omhoog. Hierdoor verbrand je onwijs veel vet en zal je merken dat je snel buikvet gaat verliezen. Geloof je ons niet? De wetenschap toont aan dat sporten gezond is en goed voor gewichtsverlies.

 

Ga om met andere mensen die een gezonde levensstijl hebben

Het is daadwerkelijk wetenschappelijk aangetoond dat omgaan met gezonde mensen een positief effect heeft op je eigen gezondheid. Op zich heel logisch, want gezond gedrag is aanstekelijk. Als al je vrienden op hun eten letten en sporten, is het verleidelijk om dat zelf ook te proberen. Bovendien zijn vrienden toch vaak mensen met gedeelde interesses en dus is de kans groot dat jullie de drive voor gezondheid delen.

Het omgaan met gezonde mensen leverde volgens onderzoeken op dat mensen hun eigen slechte gewoontes sneller laten varen en in het algemeen zelf een gezonder leven gaan leiden.

 

Wat vind je van deze wetenschappelijk onderbouwde manieren om je buikvet te verliezen? Welke pas jij al toe in jouw leven?